Temabild: Pixabay

Nu ska vårdcentraler avlasta ögonkliniken

I Norrköping testar man just nu att låta optiker avlasta specialistläkarna på Region Östergötlands krisdrabbade ögonklinik. Nu tar man ytterligare ett steg, genom att låta ett antal vårdcentraler utföra ögonbottenfotograferingar.

Region Östergötlands ögonklinik har länge dragits med långa köer. Så långa att patienter med grön starr hunnit bli blinda innan de fått träffa en ögonspecialist. Bakom problemen ligger stora svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens.

Vårdcentraler tar över

Nu hoppas man kunna minska arbetsbördan på ögonkliniken. Det gör man genom att låta fyra av länets vårdcentraler börjar utföra de rutinmässiga ögonbottenundersökningar på diabetiker, som ögonkliniken i vanliga fall brukar stå för. Resultatet från undersökningarna ska dock även fortsättningsvis bedömas av ögonklinikens specialister.

Halvårslångt pilotprojekt

Vårdcentralspersonal i Mjölby, Valdemarsvik, Finspång och Åtvidabeerg har specialutbildats för uppdraget. Deras arbete med bland annat ögonbottenfotograferingar väntas minska såväl antalet patienter med friska ögon i ögonklinikens vårdköer, som antalet resor.

Projektet är ett pilotprojekt som ska pågå i sex månader. Om det faller väl ut kommer det nya arbetssättet att införas på fler vårdcentraler.

Andra avlastande åtgärden

Försöket är det andra i ordningen av åtgärder som Region Östergötland vidtagit för att minska patienttrycket på ögonkliniken och korta klinikens vårdköer.

Nyligen inleddes ett försök i Norrköping, där optiker fått specialutbildning i att göra de mest grundläggande kontrollerna av personer som misstänks ha drabbats av grön starr, eller glaukom som sjukdomen heter på fackspråk. Så att bara de som verkligen drabbats av glaukom remitteras vidare till vårdens ögonspecialister.

LÄS MER:

Vill korta köer genom att låta optiker göra ögonläkarnas jobb – läkare kritiska

Fortsatt kris inom ögonsjukvården – verksamheten synas