Nu blir det grillförbud och det även på den egna tomten. Foto: Pixabay.

Nu skärps eldningsförbudet – förbjudet att grilla från och med onsdag

Nu utökas det eldningsförbudet i länet från och med imorgon onsdag. Eldningsförbud  råder i hela Östergötlands län sedan tidigare. Nu är det även förbjudet att använda alla typer av grillar (kol/gasol/el), stormkök och liknande. Detta beslut gäller samtliga kommuner i Östergötlands län och omfattar alla platser, inklusive egen tomt. Förbudet gäller tills ny information kommer.

Eldningsförbud i hela Östergötlands län råder sedan tidigare. Nu är det även förbjudet att nyttja alla typer av grillar (kol/gasol/el), stormkök och liknande. Detta beslut gäller samtliga kommuner i Östergötlands län och omfattar alla platser, inklusive egen tomt. Förbudet gäller tills ny information kommer. Detta skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. 

Allmänheten uppmanas på Länsstyrelsens hemsida att respektera  det rådande eldningsförbudet. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor.
Dessutom vädjar Länsstyrelsen till alla som arbetar i och med  skog att avstå från att använda skogs- och markberedningsmaskiner.

Räddningstjänsterna och Länsstyrelsen har daglig kontakt för avstämning av skogsbrandsrisken, väderläget och vilka resurser som är tillgängliga. Samverkan är en självklarhet. Larmlistor och rutiner finns. Brandflyget bevakar länet två gånger per dag.

-Om man bryter mot eldningsförbudet kan man tänka sig flera olika brottsrubriceringar och påföljder. Men att det handlar om ett brott som kan ge böter är helt klart men visst skulle det kunna ge ett fängelsestraff om det är riktigt illa, säger Björn Öberg, presstalesperson vid Linköpingspolisen.

Grillning kan bli helt förbjudet i Östergötland

 

Frågor och svar om eldningsförbudet:

Får jag grilla på min innergård eller i min villaträdgård?
Nej, all grillning med kol-/gas-/el är förbjuden.
Får jag grilla i en permanent iordningsställd grillplats?
Nej
Får jag använda stormkök eller muurikka?
Nej, eldningsförbudet gäller allt som avger värme, låga eller gnista
Får jag använda en engångsgrill på en asfalterad yta?
Nej.
Får jag grilla på en campingplats?
Nej
Vad händer om jag bryter mot eldningsförbudet?
Allmänheten uppmanas att respektera eldningsförbudet. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor.
Hur vet jag när eldningsförbudet är över?
Håll koll på Länsstyrelsens webbplats. Även räddningstjänsten och kommunen kommer att gå ut med information. Kolla om SMHI:s vädervarning ligger kvar på deras hemsida eller app.
Vad gör jag om jag känner röklukt i skogen?
Ring 112 om det är kraftig lukt eller om du ser rök. Genom att ringa 113 13 minskar du belastning på 112 som istället kan hantera akuta samtal från människor som behöver hjälp.
Vad gör du om du upptäcker en brand?
Varna andra i närheten, flytta dig till en säker plats och larma 112. Försök släcka elden om det är möjligt. Sök inte upp platsen med risk för att vara i vägen för räddningstjänsten när de är på plats. Följ händelseförloppet via räddningstjänsternas hemsidor och lokala medier.
Hur mycket måste det regna för att faran ska vara över?
Man brukar säga att mindre än 5 millimeter fastnar uppe i mossan och ventilerar bort snabbt. När det har varit så torrt som det är nu behövs stora regnmängder på runt 20 millimeter flera dagar i rad för att marken ska bli blöt igen