Foto: Niklas Luks

Nya stationen ett lyft för brandmännen i Skärblacka

På onsdagen flyttade räddningstjänsten i Skärblacka till nybyggda lokaler. Klockan 14 rullade fordonen demonstrativt ut för sista gången ur det gamla.

Det är inte en särskilt lång flyttsräcka tvärs över gatan och kanske ännu ett femtiotal meter mellan den gamla och den nya brandstationen, men desto större lyft för de deltidsanställda brandmännen.
I de nya lokalerna finns till exempel en stor tvätthall, gott om utrymme och uppdelat omklädningsrum per kön. – Det är som natt och dag jämfört med den gamla, säger Andreas Eklund, brandman.
– ?Det känns stort. Som en heltidsstation för oss, säger Harri Pietlä

Störst gym i länet
Vi får en rundvisning i de nya lokalerna av Lars Persson som är stationschef och handhar denna station och sex stycken till i länet.
Den nya fastigheten som bland annat har det största gymmet innehåller också en utbildningssal som även den ska vara en av de största och antagligen kommer att användas av fler stationer än just Skärblackas när det kommer till att förlägga utbildningar.
En stor övningsplan bakom stationen är inhägnad och redo att tas i bruk när det blir dags.

Skönt med nya lokaler
När Harri Pietlä har kört ut ett av fordonen kommenterar han och säger att bussen de hade förut var mycket bättre på så vis att den hade mer utrymme inuti för att till exempel byta om i. Dessvärre var den lite för låg så man körde fast i både åkrar och annat lite titt som tätt.
– Men det är fina minnen man har av den, säger han och skrattar.
Men annars då? Kommer brandmännen att sakna sin gamla station?
– Inte ett dugg, ubrister ?Tobias Myhre spontant och kollegorna börjar diskutera sinsemellan vad de kommer sakna minst av allt.
Kanske vore det den obefintliga ventilationen, kanske doften av klor från simhallen ovanpå eller skadedjuren i form av råttor och ormar.

Nästå tur station Centrum
Om de ändå skulle sakna sin gamla station så är det bara att ta en snabb blick ut genom fönstret så är den där.
Nej, de känner sig ganska nöjda med vad de nu får ta del av tack vara ett gott samarbete mellan kommunen, Norrevo som äger och förvaltar fastigheten och Räddningstjänsten i Östergötland.
– Nästa steg är väl att ta tag i station centrum som Räddningstjänsten önskar till 2020, säger Daniel Ackermann på Norrevo. Den skulle i så fall placeras längsmed Söderleden och Dagsbergsfälten om allt går enligt planen, med närheten till E22 och staden som ständigt växer söder ut.