Foto: Pixabay

Polisen tipsar: Så lurar du tjuven

November är en månad när bostadsinbrotten ökar. Mörkret gör att tjuvarna lätt ser vem som är hemma och vem som inte är det. Men det finns några enkla knep som kan lura tjuvarna.

Statistik från BRÅ visar att det under höstmånaderna, oktober till december, anmäls betydligt fler bostadsinbrott än under resten av året.

– Antalet inbrott brukar gå upp rätt frekvent i november. Det är inbrottstid, säger Carl-Fredrik Jerrhage, förundersökningsledare för lokalpolisområde Norrköping.

Statistiken visar dessutom att de flesta bostadsinbrotten begås på vardagar (63 procent) och att det är vanligare att inbrotten äger rum under dagtid (64 procent) än på natten (36 procent).

– Det är mörkt och man kanske inte tänker på det. Men det är bara att gå längs en gata vid 16-tiden. Man ser direkt var det är folk hemma någonstans, säger Carl-Fredrik Jerrhage.

Även om man inte kan hindra en tjuv från att ta sig in i bostaden så kan man försöka göra det tillräckligt besvärligt. Tipset är att försöka få det att se ut som om någon är hemma.

– Man kan till exempel sätta timer på lampor. Det finns till och med lampor som gör så att det ser ut som om en tv är påslagen i bostaden. Man ska försöka få det att se så bebott ut som möjligt, säger Carl-Fredrik Jerrhage.

– Bor man i villa kan man montera en skarp lampa i trädgården som tänds med hjälp av rörelsedetektor och är man bortrest kan det till exempel vara en bra idé att turas om att parkera bilen på varandras uppfarter.

Att tänka att ”det händer inte mig” är ingen bra idé, enligt Carl-Fredrik Jerrhage.

– Om man en gång har blivit utsatt för ett inbrott i sin bostad så vet man hur kränkande det är.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load