Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Christian Nordén, Region Östergötland

Prognosen: Regionen går 160 miljoner back

Vid en pressträff presenterade Koalition för Östergötland sitt program för den kommande mandatperioden och ett underskott på 160 miljoner.

Den styrande fyrklövern S, C. L och MP vill satsa på bättre vård, tillgängligare vårdcentraler, att förbygga psykisk ohälsa, att bli en bra och attraktiv arbetsgivare samt att bli ännu mer klimatsmart.

Men hur står det då till med ekonomin?
– Vi har ett underskott på över 100 miljoner och det är mycket därför vi måste söka gehör för vår politik hos oppositionspartierna eftersom vi är i minoritet, menar Kaisa Karro (S) och fortsätter:

– Mycket av de åtgärder vi har presenterat här idag, som att förebygga psykisk ohälsa, syftar till att spara pengar i framtiden. Samma sak med att bli mera rädd om miljön, fortsätter Kaisa Karro och får medhåll av miljöpartisten Agneta Niklasson.

Felräkningspengar

– Man får även tänka på att den totala omsättningen för Region Östergötland är på 13 miljarder, förklarar Agneta Niklasson och får över hundra miljoner att verka som felräkningspengar.

Men att det skulle bli tal om sparpaket eller att någon enhet skulle läggas ner blir det inte tal om, menade Kaisa Karro.

När News ska lämna lokalen kommer det fram en politisk sekreterare och klargör att det beräknade underskottet för 2018 är på 160 miljoner.

Regionens toppolitiker presenterade sig