Jerry Prütz. Foto: Andreas Schander.

Prütz: Äntligen är hösten här

Hösten är underbar med alla sina färger, sin höga luft och allt man kan skörda för att senare laga till en mustig gryta – om sin kärlek till hösten skriver idag News Jerry Prütz.

Okey. Alla årstider har sin charm men handen på hjärtat,  den gångna sommaren var på tok för varm och när man behöver gå upp och duscha tre gånger per natt för att kyla ner sin kropp så har det gått för långt.

Sommaren är, precis som våren och i vissa avseenden även vintern,  fylld med krav. Man ska bada, man ska åka på utflykt till någon by där de bofasta dansar nakna med händerna i bakfickan, man ska äta sill och dricka nubbe och en massa annat som, ärligt talat, inte är särskilt kul.

Då är hösten så mycket bättre. Då är det okey att tända ljus, krypa upp i soffan med en god bok eller någon man tycker om och av valfritt kön, laga en mustig höstgryta och aldrig känns väl en skogspromenad mera lockande än en lördagsmorgon innan klockan 08.00 som i oktober.

Många gillar inte alls hösten och sätter det i samband med att saker som växt upp, varit vackra nu vissnar ner och dör men då glömmer man bort att det inte finns något liv utan död och tvärtom. Det är det som gör att man kan skörda våra böljande åkrar, plocka våra äpplen och slakta den där kalven, eller nacka en tupp som sedan blir en utsökt Coq au vin.

Hösten gör även att man vill starta om på nytt, gå en kurs i krokimålning, ta dykarcertifikat eller lära sig spela näsflöjt. Kanske blir man lite nykär i livet i slutet av augusti, i september och i oktober för att sedan dö i novembermörkret.

Men mörker är ju bara avsaknaden av ljus och ett ljus är ju ganska lätt att tända…