Foto: Pixabay

Räddningstjänsten: Avstå helt från att grilla i terrängen!

Torkan håller Östergötland i ett järngrepp. Det är så torrt i skog och mark att minsta gnista kan orsaka en storbrand. Nu går räddningstjänsten ut och avråder från all grillning i naturen – även på ställen där det finns iordningställda grillplatser, av betong.

Trots att det råder eldningsförbud är det fortfarande tillåtet att grilla och elda i för ändamålet särskilt iordningställda grillplatser, av sten eller betong. Men det är ändå högst olämpligt att göra upp eld i terrängen just nu. Det menar Ulf Kroon, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östra Götaland.

– Det är tillåtet att grilla där. Men jag skulle ändå rekommendera att man inte väljer att göra det. Det är så lätt att det går iväg en gnista som man inte är uppmärksam på, och så har vi snart en gräsbrand, säger Kroon till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Den som vill grilla uppmanas istället att hålla sig på hemmaplan och använda gnistgaller. Även på villatomten bör man avstå från att göra upp eld i närheten av torrt gräs och buskar som lätt kan ta fyr om olyckan skulle vara framme.

Den senaste månadens torra och varma väder har lett till så stor brandfara i de svenska markerna att Räddningstjänsten på flera håll aviserat att dagens eldningsförbud, som gäller tills vidare, kan komma att bestå – hela sommaren igenom.