Temabild: Pixabay

Resor och boende i topp bland årets sparmål i Norrköping

Resa, fixa hemma och köpa dyra julklappar. Det är vad Norrköpingsborna helst vill göra i år. Det visar fintechbolaget Dreams kartläggning av årets sparmål.

Januari är månaden vi bestämmer oss för sundare vanor – både när det gäller vår hälsa och vår ekonomi. Samtidigt som vi suger på ramarna efter julens köpfest i början av året, har vi gjort det till en vana att sätta oss ned och ekonomiplanera.

Oavsett hur gamla vi är, vilket kön vi har eller var vi bor i landet är resor det vi helst sparar till. Resor står för hälften av alla sparmål och är även det sparmål som står högst på Norrköpingsbornas fem-i-topp.

Att många även vill göra om hemma eller rentav byta bostad, framgår av list-tvåan – boende.

Norrköpingsborna tycker även det är viktigt att ha en buffert på banken. Så när de lagt undan vad de behöver för att ha råd att resa och fixa hemma, sätter de även in en slant på sparkontot. Buffertsparande är något viktigare för svenska män, än för svenska kvinnor. En tydlig trend är dock att buffertsparande tycks bli viktigare, ju äldre man blir. Ett exempel på detta är att buffertsparande inte dyker upp på sparmålens fem-i-topp förrän man som svensk fyllt 25.

På fjärde plats på listan över de populäraste sparmålen i Norrköping återfinns, lite otippat, julklappar. Om detta betyder att de som bor i Norrköping har en särskild fäbless för riktigt dyra julgåvor, eller om de tycker att årets jul grävde ett alldeles för stort hål i plånboken, ska man kanske låta vara osagt. Men att man gillar att planera långsiktigt i Norrköping verkar ju i vart fall säkerställt.

Det femte mest populära sparmålet i Norrköping stavas bil.

Elin Helander.
Foto: Dreams

– Trots att möjligheten att spara är begränsad för många under januari ser vi helt klart ett ökat tryck och en stark vilja att starta året med sunda ekonomiska vanor. Det är klokt att redan nu sätta mål för året, eftersom det hjälper oss spara och gör det lättare att bibehålla det fokus som krävs för att våra drömmar ska förverkligas. Alla former av buffert och konsumtionssparande ser vi som något mycket positivt. Det bidrar till en ökad trygghet för individen vilket har en mycket positiv inverkan på vår hälsa, samtidigt som ett ökat sparande även innebär färre konsumtionslån, säger Elin Helander – kognitionsvetare och forskningschef på företaget Dreams, som undersökt Norrköpingsbornas sparvilja, i ett pressmeddelande.

Finetechföretaget Dreams som med hjälp av kognitionsvetenskaplig forskning 2016 tog fram en spar-app som ska hjälpa människor att spara pengar har idag 120 000 kunder. Det är till dem man vänt sig för att ta reda på vad vi sparar till i Sverige.

DET SPARAR SVENSKARNA HELST TILL

 1. Resor
 2. Boende
 3. Bil
 4. Konsumtion (allmänt)
 5. Buffert
 6. Tatuering
 7. Bröllop
 8. Körkort
 9. Dator
 10. Sommarmånadernas utgifter
 11. Väska
 12. Fickpengar
 13. Julklappar
 14. Flyttkostnader
 15. iPhone
 16. Hund
 17. Familj
 18. Soffa
 19. Säng
 20. Cykel