Rosa dansen – Rickards sätt att sprida kunskap

Rosa dansen. Så heter Linköpingsbon Rickard Söderströms nystartade insamling för Cancerfonden. Nu är han, som inbiten dansare, på plats på Dansbandsveckan i Malung och hoppas få ut sitt budskap.

– Cancer drabbar så många människor. Det är en människa som får diagnosen men  det påverkar så många i deras omgivning. Det finns väl knappast någon i Sverige som inte känner någon som drabbats, säger Rickard Söderberg från Linköping.

Klädd i rosa t-shirt med texten “stöd oss” i kombination med ett par stiliserade bröst på bröstet och en moustache på ryggen är svår att missa på dansgolvet i Malung.

Rickard Söderström vill synas. Han vill sprida budskapet och få människor att ge pengar till cancerfonden.

– Jag startade Rosa dansen dels för att samla in pengar till Cancerfonden men också för min egna skull, för min egna bearbetning, säger han.

Rickard Söderström har drabbats av cancer flera gånger – som nära anhörig.

Rickards gamla ex drabbades av cancer för två år sedan och har genomgått behandling för detta, med gott resultat. Dessutom har både Rickards mor och hans sons mamma drabbats av cancer. De genomgår cellgiftsbehandling och kämpar med detta just nu.

– Plötsligt var det tre personer runt mig som hade cancer och jag bara rasade ihop. Jag fick hjärtklappning, halva ansiktet domnade bort, jag fick domningar i armarna och ryggont, säger Rickard Söderberg.

Nu har han alltså hittat ett sätt att bearbeta sina känslor. Genom Rosa dansen hoppas han både samla in pengar till cancerfonden och hjälpa till att utbilda människor i att känna igenom sina kroppar – sina bröst och pungkulor – för att på så sätt kunna upptäcka en eventuell cancer i tid.

Sedan Rickard Söderberg startade Rosa dansen för några dagar sedan har insamlingen gett nästan 4 000 kronor. Och facebookgruppen med samma namn får cirka 100 nya följare varje dag.

– Jag har inte bett någon att ge pengar i insamlingen men jag har bett alla att dela inläggen på Facebook.

Så var det det här med tröjorna …

Idén kom efter fotbolls-EM när Rickard Söderberg, för att synas och bli igenkänd på dansgolvet, köpte in 15 likadana tröjor som han dansade i. Det visade sig vara ett effektivt sätt och därför blev ett antal av en väl synlig tröja ett naturligt val även denna gång.

– Nu är det ett perfekt sätt att få uppmärksamhet för Rosa dansen. Jag hoppas att det får stor spridning!

Vill du veta mer om Rosa dansen så hittar du information här eller på Facebook.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load