Bild: Pixabay

Sista chansen att få influensavaccin

Årets brist på influensavaccin har gjort att de eftertraktade sprutorna länge varit förbehållna landets riskgrupper. Men nu kan alla som vill vaccinera sig. Erbjudandet gäller dock bara så långt vaccinlagret räcker och det är bara några veckor kvar tills influensasäsongen väntas peaka.

Landets vaccinationsmottagningar hann inte hålla öppet mer än några veckor innan det stod klart att efterfrågan på årets influensavaccin var så stor att det kunde ta slut.

Strikta regler om att enbart vårdpersonal och personer som tillhör en riskgrupp skulle få tillgång till de eftertraktade sprutorna infördes.

Fritt fram för alla

Men nu är det fritt fram för alla östgötar som vill vaccinera sig att ta sprutan. Fastän fler länsbor än någonsin i år låtit vaccinera sig mot säsongsinfluensan, har Region Östergötland vaccin kvar.

Erbjudandet om allmän vaccinering gäller dock bara så långt vaccinlagret räcker. Så den som vill vara säker på att få en dos, måste passa på att hålla sig framme.

Att skyndsamt boka tid på sin vårdcentral för vaccinering kan även vara klokt, mot bakgrund av influensans utbredning.

Topp väntas i februari

Hittills har ett 90-tal influensafall konstaterats i Östergötland. Och fler lär det bli. De flesta som smittas brukar infekteras i februari.

Med bara några veckor kvar till influensans högsäsong, behöver man vaccinera sig nu för att ha fullgott skydd när smittan grasserar som värst.

– Influensavaccin är det mest effektiva sättet att skydda sig och sin omgivning från att drabbas av sjukdomen eller någon av dess följdsjukdomar. Därför rekommenderar vi alla, och framför allt personer i riskgrupp, att vaccinera sig, säger Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind i ett pressmeddelande.