Arkivbild: Andreas Schander

Barn flögs till sjukhus med Black Hawk från Malmen

Ett mycket sjukt barn behövde komma till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm för att få vård. Alla andra möjligheter var uttömda. Då ringde läkaren Johan Fenhammar till försvarsmakten och en helikopter skickades från Linköping.

– Jag ringde Försvarsmakten för att höra vad de hade för möjligheter att stödja med helikoptertransport av läkare och utrustning. Vi behövde transport av ett mycket sjukt barn, i akut behov av dialys. Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg, säger Johan Fenhammar.

Vakthavande operationsledare på försvarsmakten Miguel Riera fattade beslutet om att stödja med helikopter.

– Det var aldrig någon tvekan, vi är till för att lösa problem. En av Försvarsmaktens uppgifter är att stödja samhället vid behov, säger Miguel Riera i ett pressmeddelande.

Helikoptern lyfte från Malmen på onsdagskvällen, flög till Stockholm för att hämta läkarteam och utrustning. På natten landade man sedan i Kristianstad där man plockade upp barnet för att sedan flyga tillbaka till Stockholm.

Allt gick bra och barnet kom fram i tid.

– I situationer som den här visar sig Försvarsmakten från sin bästa sida. Tre personer var inblandade i beredningen och två timmar efter beslut lyfte helikoptern. Försvarsmakten verkar dygnet runt, året runt och har kompetent personal som är insatt i de resurser som finns gripbara. Kan vi hjälpa till så gör vi det, säger Miguel Riera.