Region Östergötland kallade till en presskonferens om IT-krisen. Bild: Andreas Schander

Sjukvårdschef: ”Undvik telefonkontakt med vårdcentraler”

Stabschefen på Primärvårdscentrum i Region Östergötland uppmanar patienter att inte ringa till vårdcentralerna om man inte är i behov av akut vård.

– Jag vill uppmana patienter att inte ringa till vårdcentralerna om man inte absolut måste, säger Annette Johansson, stabschef Primärvårdscentrum.

Det var i helgen när Region Östergötland gjorde en uppdatering av journalsystemet Cosmic som Region Östergötlands IT-system kraschade. Systemet kollapsade när många i personalen loggade in samtidigt. Exakt vad problemet är vet man inte.
– Grundorsaken är ett kapacitetsproblem och sedan försöker vi se orsakerna till det, säger Johan Ljungkvist, IT-expert.

Patienter riskerar nu att inte få vård i tid.
– Det finns en risk att det inte kan ges vård i tid men jag bedömer inte att det finns den risken inom den akuta vården, säger Robert Svensson, chef regional sjukvårdsledning.

Det mesta av journalhanteringen måste nu skötas manuellt vilket leder till köer. För patienterna kan det innebära att väntan vid besök blir längre än normalt och att tillgängligheten på öppenvårdsmottagningar begränsas. Det är också mycket svårt att komma fram till Regionens växel.

Exakt vad som gått snett vet man ännu inte. Flera andra vårdgivare som använder Cosmic har genomgått samma uppdatering, utan att drabbas av några liknande problem.
– Det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta. Vi jobbar för att komma ikapp med journaldokumentationen, säger IT-experten Johan Ljungkvist.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load