Fotograf: Camilla Veide

Sök sommarjobbet i tid – här är tipsen!

Ännu har inte jakten på sommarvikarier dragit igång på allvar, men om du har specifika krav på vad du kan tänka dig att arbeta med så är det hög tid att lämna in sin ansökan.

Om du söker på Arbetsförmedlingen på ”sommarjobb” så finner du än så länge tjugofyra annonser där arbetsgivare söker semestervikarier för sommaren.

Den listan kommer nu att fyllas på allteftersom och jakten på både drömjobbet för sommaren liksom de som ska kunna ersätta alla semestersugna anställda tar sin början.

– Företagen börjar redan nu för att hinna klart rekryteringsprocessen i tid till sommaren, berättar Getoar Abrashi, sektionschef på Ungdomskontoret i Norrköping.

Egen app för sommarjobb

Även en del spontanansökningar börjar att trilla in från arbetstagare, vilket han menar kan vara bra i de fall då man har väldigt specifika krav på vad man kan tänka sig att vilja eller kunna arbeta med.

– Annars har vi en ganska jämn tillförsel av både annonserande företag och arbetssökande för sommarjobb, berättar han och säger att det inte går att fastställa någon tid då det är som högst tryck på Arbetsförmedlingen gällande just sommarjobben.

Getoar tipsar gärna om Arbetsförmedlingens egna app som heter ”Sommarjobba” där du som arbetssökande för sommaren kan inhämta kunskap och rådgivning kring hur de skriver din ansökan, vilka regler som gäller på arbetsmarknaden, lönevillkor och så vidare.

Stor chans inom vården

Det kan också vara bra att fundera på hur man tar den första kontakten med arbetsgivaren.

– Om det är ett serviceyrke i butik till exempel så kanske det är bättre att gå dit direkt och presentera sig än att bara skicka iväg en ansökan via nätet.

På så vis får arbetsgivaren möjlighet att direkt se hur den eventuella arbetstagaren fungerar i interaktion med andra och chansen kan vara större till anställning.

Det går dock inte att svara exakt på hur man ska göra vilket såklart beror på var man vill arbeta och vad som efterfrågas, så det är alltid bra att läsa på om det ställe man söker sig till.

– I vården finns det alltid brist på personal så där kan man absolut söka, säger Getoar Abrashi.

Några andra av de sommarjobb som just nu utannonseras på arbetsförmedlingens hemsida är bland annat servicepersonal på McDonalds, Slussvärd på Göta Kanal, arbetare på Billerud Korsnäs och lagerarbetare. Arbetsförmedling arrangerar också då och då rekryteringsträffar där företag och arbetstagare får möjlighet att träffas vilket utannonseras på till exempel arbetsförmedlingens hemsida.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load