Pressbild: Norrköpings kommun

Synd och skam i Norrköpings rådhus

Vad sysslade man egentligen med i fattigvården och sinnessjukvården på 1700- och 1800-talen? Och vad hände den som hamnade på spinnhus eller kurhus? På lördag får vi veta. Då visar Norrköpings Stadsarkiv en utställning på temat Synd och skam.

Det är i anslutning till firandet av Arkivens dag, som personalen på Stadsarkivet i Norrköping tagit fram historiska bilder och dokument som visar hur den som blev omhändertagen av fattigvården eller sinnessjukvården blev behandlad, från 1700-talet och framåt. Vardagen för dem som var på spinnhus eller kurhus visas också.

Temat för årets Arkivens dag är Synd och skam och utställningen som visas i Stadsarkivets lokaler i Norrköpings rådhus anknyter så klart till detta.

En film som visar vardagen i 1950-talets Åby och på textilföretaget AB Freese & Bruno kommer också att visas under dagen.

Men det är inte allt.

På Stadsarkivet i Norrköping finns närmare 10 000 hyllmeter handlingar, kartor, ritningar och fotografier – originaldokument från 1384 och fram till nutid. En verklig skatt för den som är intresserad av historia och även för den som gillar att släktforska. Men också ett viktigt källmaterial för den som verkligen vill veta säkert hur det var, för flera hundra år sedan.

– Det är en förutsättning för demokratin att allmänheten har rätt till insyn och därför fri tillgång till offentliga handlingar, säger Pernilla Matsson, stadsarkivarie. I detta tidevarv där påhittade nyheter har blivit ett begrepp, och riktad information sköljer över oss, har stadsarkivet en än viktigare uppgift med att bevara och vårda källorna för den som vill ta del av sanningen som den var.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load