Vrinnevisjukhuset. Foto: Göran Billeson, Region Östergötland

V bildar ohelig allians med KD och M

Koalition för Östergötland tappar majoriteten i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Det efter att Moderaterna och Kristdemokraterna ingått en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

I förra veckan gick Koalition Östergötland, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, ut och berättade att de vill styra vidare i regionen. Men nu har det stött på patrull. 

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer nämligen att ingå en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. 

– En valteknisk samverkan mellan våra tre partier innebär att Koalition för Östergötland inte längre har majoritet i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Det saknar de redan i dag i regionfullmäktige, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, säger Marie Morell (M), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Partierna har enats genom kritiken mot koalitionen.

– Den här lösningen tvingar koalitionen att ta rådande situation på allvar, där Region Östergötlands ekonomi i nuläget indikerar på ett underskott på minus 160 miljoner kronor för 2018, och visa på ett annat ledarskap med konstruktiva samtal med oppositionen, säger Marie Morell och Per Larsson (KD), oppositionsråd, i samma pressmeddelande.

De vill styra regionen i fyra år

Politiker överkörda: Vi känner oss svikna