Temabilder: Andreas Schander och Pixabay

Villaägarens chock: Inbrott – då vänder östgöten ryggen

God samverkan mellan grannar, glöm det. Östgötar är sämst i landet på att slå larm om de ser ett pågående inbrott hos dig. Det är i alla fall vad vi tror om vår granne.

Enligt en ny undersökning, Svenskarna och trygghet 2017, är östgötar sämst på att slå larm om grannen har inbrott. Så ser i alla fall svaren ut på vad de tror om sin granne.
– Östergötland sticker ut i undersökning, fyra av tio tror att grannen ska larma om det sker ett inbrott, det är den lägsta siffran i hela landet, säger Theres Lakso som är kommunikationschef på Verisure, till Linköping News.

Enligt Verisure sker var femte villainbrott när någon är hemma. I de andra fallen kan man önska att grannen ska slå larm om de upptäcker att det pågår ett inbrott. Men östgötarna har låg tilltro om sina grannar. Bara fyra av tio östgötar i undersökningen tror att grannen ringer till polisen.

Totalt har över 4 000 personer i samtliga län ingått i undersökningen. Varannan svensk uppger tycker att det görs för lite för att upprätthålla tryggheten i deras område och lika många kan tänka sig att flytt om de känner sig otrygga.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det är det var tredje svensk som upplever en känsla av otrygghet i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem. Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, i en kommentar.

Vad beror det på att Östergötland har störst misstro till sina grannar?
– Grannsamverkan är bra men till slut är det ändå ganska många som väljer att stå utanför samverkan men vad det beror på, att Östergötland har den lägsta siffran vet vi inte, säger Theres Lakso.

Om undersökningen
”Svenskarna och trygghet 2017” är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–74 som bor i eget hushåll. Totalt 4 200 intervjuer har genomförts med jämn spridning i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 25 september–9 oktober 2017.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load