Illustration: Pixabay

VINTERKRÄKSJUKAN: Östergötland tredje värst drabbade länet

Vinterkräksjukan härjar just nu fritt i Östergötland. Vårt län ligger på tredje plast på listan över de län där antalet konstaterade fall, relativt sett, är flest.

Det sägs att en olycka sällan kommer ensam. I år ser det gamla ordstävet ut att ha besannats för ovanligt många östgötar. Samtidigt som årets influensa når sin kulmen, härjar vinterkräksjukan som värst. Östergötland ligger just nu trea på Folkhälsomyndighetens lista över de län där antalet konstaterade fall av vinterkräksjuka är flest, per 100 000 invånare. Toppar listan gör Jönköpings län, tätt följt av Dalarna.

Antalet konstaterade fall i vårt län var visserligen större, numerärt, vid samma tid i fjol, men årets utbrott placerar trots det Östergötland i toppskiktet på listan över de län som ser ut att ha drabbats värst den här säsongen.

Antalet konstaterade fall visar dock inte hela sanningen.

– Hur många konstaterade fall man har i statistiken beror mycket på hur många prover man tar. Region Östergötland tar väldigt mycket prover för vinterkräksjuka. Men i vården har vi faktiskt haft mindre problem än vanligt i år, säger Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind till News.

Åkerlind skriver dock utan omsvep under på att vinterkräksjukan just nu är ett utbrett problem i det östgötska samhället och en smitta man som enskild absolut bör göra vad man kan för att undvika, genom att vidta de försiktighetsåtgärder man normalt brukar rekommendera vid magsjukeutbrott – och några till.

Hos den som drabbas får vinterkräksjukan ofta ett närmast traumatiskt förlopp. På någon timme kan en helt vanlig vardag förvandlas till ett akut kräk- och magsjukekaos, som kan utbryta precis var som helst – på jobbmötet, hos tandläkaren, på bussen. Att panik utbryter när någon uppvisar symptom på vinterkräksjuka på exempelvis en skola eller en arbetsplats är därför inte ovanligt. Men för ungefär 20 procent av vår svenskfödda befolkning utgör vinterkräksmittan inget hot, över huvudtaget.

Britt Åkerlind
Foto: Region Östergötland

– Forskningen visar att vissa människor har en genetisk variation som innebär att receptorerna i deras tarmar inte passar ihop med viruset som orsakar vinterkräksjuka. De kan inte insjukna i vinterkräksjuka, eftersom viruset helt enkelt inte fastnar i deras mage. Dessa immuna utgör ungefär 20 procent av den svenskfödda befolkningen. Hur det förhåller sig med de utlandsfödda vet vi inte, eftersom man hittills uteslutande forskat på människor som är födda här i Sverige, förklarar Britt Åkerlind.

Vinterkräksjukan orsakas av Caliciviruset. Den som smittats drabbas av svåra kräkningar, som oftast uppkommer utan förvarning. Illamående, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber hör också till sjukdomsbilden.

Caliciviruset är höggradigt smittsamt och vandrar lätt från den ena till den andre.

Typiska smittvägar är:

  • Direkt eller indirekt kontakt med smittade personer (även kräkningar kan smitta)
  • Dricksvatten, råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten
  • Livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Livsmedlet utgör i detta fall en transportör av smittämnet

Inkubationstiden är kort, 12-48 timmar. Smittas man kan man alltså börja kräkas ohämmat nästan omedelbart efter man kommit i kontakt med caliciviruset.

Den som haft vinterkräksjuka blir inte immun mot sjukdomen efteråt. Redan efter så kort tid som tre veckor kan man bli sjuk på nytt av smittan. Och den som haft sjukdomen kan vara smittsam i flera dygn efter att personen blivit frisk. Därför rekommenderar vården att man alltid stannar hemma från jobb och skolor, minst två dagar efter att man tillfrisknat från vinterkräksjuka.

Någon direkt bot mot sjukdomen finns inte. Så den som drabbas måste stå ut, tills den egna kroppen själv lyckas slå ut caliciviruset.

När man är sjuk är det viktigt att man hela tiden ser till att få i sig vätska. Annars blir man uttorkad. De som drabbas extra hårt av vinterkräksjukan kan behöva hjälp att återställa vätskebalansen med dropp. Så det gäller att se till att man hela tiden har ett välfyllt glas, gärna med något sött i, stående vid sängkanten när man ligger sjuk.

Att man behöver sjukhusvårdas för vinterkräksjuka är ovanligt. Sjukdomens förlopp är nästan lika snabbt som det är dramatiskt. Så efter bara ett par dagar är man oftast frisk igen. Så det är för det mesta bara om man är svårt sjuk sedan tidigare man behöver söka läkarvård.

Den som tvättar händerna ofta och undviker sjuka personer löper mindre risk än andra att smittas. Men på platser där mycket folk samlas, som i mataffären till exempel, kan det vara svårt att veta om man kommit i kontakt med smittämnen.

– Det jag tycker man ska tänka mest på när man är ute och rör sig där det är mycket folk och där man kanske inte har möjlighet att tvätta händerna, är att inte göra saker som att klia sig i ögat, peta sig i näsan eller slicka sig på fingrarna. Och så ska man tvätta händerna direkt när man kommer till jobbet och då man kommer hem, säger Britt Åkerlind.

– En annan viktig sak att känna till är, att de här virusarna tål handsprit! Handsprit är bra mot bakterieinfektioner. Men det hjälper inte mot vinterkräksjuka. För att bli av med de smittämnen som orsakar vinterkräksjuka som man har på händerna krävs den mekaniska rengöring som ingår när man tvättar sig med vanlig tvål och vatten. Så i det sammanhanget är ett paket våtservetter i handväskan ett bättre alternativ, än inget, när man rör sig på ställen där man inte har någon möjlighet att tvätta händerna ordentligt, fortsätter hon.

Det finns även andra saker man kan göra, för att undvika att smittas och sprida vinterkräksjukan vidare.

SÅ UNDVIKER DU SMITTAN

  • Tvätta alltid händerna med (flytande) tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha smittämnen på sig. Torka händerna med pappershanddukar efteråt.
  • Var noga med städning och hygien. Om någon i familjen haft vinterkräksjuka: städa med klorbaserade rengöringsmedel. Textilier som misstänks kunna vara smittade ska tvättas i minst 70 grader för att viruset ska dö.
  • Håll dig borta från personer som har/nyligen har haft kräksjuka.
  • Stanna alltid hemma från jobbet, skolan eller förskolan, tills du är frisk, om du insjuknar. När man kan äta och dricka som vanligt – utan att kräkas eller få diarré – bedöms man ha tillfrisknat helt. Efter det bör man hålla sig hemma ytterligare 48 timmar, ungefär. Annars riskerar man att föra smittan vidare till andra.

Källa: regionostergotland.se

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load