Läget på Händelö förvärrades under kvällen. Foto: Niklas Luks Läget på Händelö förvärrades under kvällen. Foto: Niklas Luks Läget på Händelö förvärrades under kvällen. Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks

Ökad explosionsrisk på Händelö – allmänheten varnas

Försöket att kyla ner den överhettade containern på Händelö har misslyckats. Nu bedöms explosionsrisken som överhängande och avspärrningarna flyttats längre ut. Vid 22.30 anslöt räddningstjänsterna från Krokek, Linköping och Valdemarsvik till området och kustbevakningens flyg var i luften.

Försöket att kyla ner den överhettade containern med akrylsyra hos ett kemiföretag på Händelö har misslyckats. Explosionsrisken har istället ökat och klockan 20.40 utökade räddningstjänsten riskområdet.

Då hade temperaturen i containern stigit så pass att räddningstjänsten valde att gå ut med en varning till människor i området. Allmänheten ombads att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

– Vi har mätt upp en stigande temperatur och utökar nu riskområdet. Alldeles snart kommer vi gå ut med ett VMA-meddelande, sa Ulf Waltersson, inre befäl vid räddningstjänsten till Svt nyheter Öst.

Vid 22.30 på onsdagskvällen hade även räddningstjänsterna från Krokek, Linköping och Valdemarsvik anslutit till Händelö. Dessutom är kustbevakningens flyg i luften över området.

Det var klockan 12.37 på onsdagen som ett larm om att en container som stod på en lastbil vid ett kemiföretag på Händelö hade överhettats inkom till Räddningstjänsten. Eftersom containern innehåller drygt 22 000 kilo akrylsyra valde man att utrymma delar av Händelö och införa ett säkerhetsavstånd på 800 meter. Akrylsyra är mycket explosivt vid hög temperatur.

Vid 16.30 hade temperaturen i containern sjunkit men nu har alltså temperaturen stigit igen och Räddningstjänstens bedömning är att det finns en överhängande risk för explosion.

Enligt information på Räddningstjänstens hemsida är hela Händelö ett större område runt tanken nu avspärrat men om tanken skulle explodera finns risk för utsläpp av akrylsyra. Akrylsyra är frätande och har en stickande lukt och kan ge sveda i ögon samt irritation i luftvägarna, hosta och andnöd.

Räddningstjänsten uppmanar personer i området att lyssna på Sveriges radio P4.

Vid midnatt meddelade räddningstjänsten att inriktningen var att tömma tanken med akrylsyra. Hela Händelö är avspärrat och personer som befinner sig på Händelö uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Vidare uppmanas personer som befinner sig på Grymön/Granudden att stanna inomhus och inte försöka lämna Händelö då vägen från Grymön/Granudden passerar genom det omedelbara riskområdet. Personer som arbetar på Händelöverket kan ta sig till och från sina jobb via Kardonbron och Oceangatan.

Klockan 01.30 påbörjades tömning av tanken. Det ämne som kommer ut har en stark lukt som kan kännas i området. Utanför avspärrningarna finns dock inga hälsorisker.

Strax före klockan fyra kunde man blåsa faran över och räddningstjänsten meddelade att det inte längre förelåg någon risk för explosion.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load