Temabild: Pixabay

Narkotikadödligheten minskar – trendbrott eller tillfällighet?

Under nära på ett decennium har den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige ökat, vilket News tidigare skrivit om. Cecilia Axelsson som länge sålde Fentanyl delger sina tankar.

Statistik från Folkhälsomyndigheten berättar att narkotikarelaterad dödlighet i Sverige kan stå inför ett trendbrottet.

Samtidigt larmas det om att de traditionella drogerna har fått kraftigt ökad konkurrens av narkotikaklassade läkemedel.

– Risken för överdoser är stor, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen till Svenska Dagbladet. Bland annat härjar som News tidigare skrivit om, det mycket svårdoserade och dödliga narkotikaklassade läkemedlet Fentanyl runt om i länet.

Ny rapport: fler östgötar knarkar ihjäl sig

Lätt att få tag på droger

Är detta då en tillfällig minskning eller ett trendbrott?

– Det är jättesvårt att spekulera i. Det kan bero på att behandlingsinsatserna är bättre, att det har blivit fler sprutbyten. Men också att gruppen som använder narkotika har minskat eller att det har blivit svårare att få tag i substanserna, säger Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Svenska Dagbladet.

Cecilia Axelsson som är tidigare missbrukare och försäljare av Fentanyl driver idag bloggen PrisonBeauty där hon berättar om sitt liv i missbruk och kriminalitet via ett fängelsestraff till idag då hon börjat ett nytt liv och går i det så kallade LARO, som är en läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende.

Hon tror att nätdroger och läkemedel inte anses som riktiga droger av den som missbrukar dem och att det nog påverkar antalet dödsfall. Samtidigt som det är väldigt lätt att få tag på.

– Idag kan man sitta hemma ensam framför datorn och få hem ett paket dagen därpå och behöver knappt lämna lägenheten, säger hon.

För generösa substitutionsprogram

Hon tror att okunskapen kring läkemedel är stor trots att den egentligen skulle kunna vara tillverkad i något obskyrt garage i ett industriområde.

– Det är som att läkemedel inte skulle vara lika farliga bara för att de ordineras till människor, säger hon.

Alla är dock inte lika positivt inställda till den drogpolitik som bedrivs idag i Sverige.

Den ideella organisationen Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) har kämpat för det målet sedan 1969. På sin hemsida skriver organisationen att man verkar för en politik som “kombinerar ett förbud mot att använda narkotika, förebyggande insatser, tidig upptäckt och ingripande samt en bra vård och behandling”.

Per Johansson, generalsekreterare för RNS, anser bland annat att den medicinska missbruksvården, där exempelvis heroinanvändare på laglig väg kan få metadon i substitutionsprogram, har blivit för generös.

– Man kan inte ha så många kliniker som i dag. Jag tvivlar på att det finns behov för det, säger Per Johansson.

Cecilia Axelsson är väldigt kluven själv till den frågan då hon ju får behandling i programmet. Hon ser nämligen hur det har räddat liv och många vänner vars begravningar hon trott att hon skulle få gå på lever idag anständiga och fungerande liv.

Dessutom får deltagarna lämna urinprov och möjligheten för att sidomissbruka är tämligen liten menar hon utifrån sin erfarenhet.

Hon tycker dock att intagningskraven ska höjas och att programmet inte ska vara det första steget, utan ett senare alternativ. Däremot tror hon inte att programmen i sig har en avgörande del i antalet överdoser.

– Samtidigt vill jag inte förringa det missbruket för det är inte mycket enklare att sluta med det i ett senare skede, säger hon.

Samtidigt som hon påpekar att vi inte får glömma bort hur komplex beroendesjukdomen är och att den har många bottnar som en missbrukare måste arbeta med.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load