Jerry Prütz.

Jerry Prütz: Ett handhjärta räddar inga liv

Att trycka på ”gilla”, skriva en hashtagg eller att göra, vad som populärt kallas, ett handhjärta gör varken till eller ifrån i det långa loppet, skriver idag Jerry Prütz.

Krönika: Att visa sig god och vilja göra skillnad blir allt viktigare på sociala medier där fasaden är allt och verkligt engagemang en bristvara. Vill man visa sig från sin bästa sida gör man tummar upp, skickar ett hjärta och hejar på. Det är lovvärt men gör det skillnad på riktigt och i verkliga livet?

Ärligt talat tror jag inte det. Jag anser att det är ett både slappt och farligt beteende i det långa loppet. Det som behövs idag är människor som engagerar sig politiskt, i föreningslivet eller på annat sätt är en tillgång för samhället. Visst, hela #meeto satte fingret på något viktigt och här togs det stora steg framåt när det kommer till att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor men mera?

Kanske handlar det om att köpa sig fri från dåligt samvete, lite som när man lägger en tjuga i en framsträck insamlingsbössa eller en skrynklig pappersmugg. Det känns bra i själen och i magen att hjälpa andra och är i grund och botten en självisk handling. Jag ser inget fel i det och kan nog faktiskt skriva under på det också.

Handling väger alltid tyngre än ord. Ett engagemang på plats och i den fysiska världen är guld värt.