Fransén: Jag kommer, jag ska bara dö först

”Dataspel i grupp med människor från hela världen stimulerar både språkinlärning och leder till ökad kulturell förståelse,” skriver Daniel Fransén och läxar upp föräldrar.

KRÖNIKA. Jag sitter i bilen och avslutar krönikan. Bredvid mig går ungdomar i grupp förväntansfullt mot ett gemensamt mål. Byggnaden framför oss blir deras hem de kommande tre dagarna. Då ska 30 000 personer leva, äta och spela tillsammans. Nya relationer kommer att uppstå, gamla upplösas. Priser delas ut och drömmar formas. Personerna som rullar sina stolar mot Elmia är en del i en av de största idrottsrörelserna i världen som enligt prognoser kommer gå om basket i antal tittare redan 2020.

De flesta föräldrar har säkert fått svaret ”Ja, jag kommer, jag ska bara dö först.”

Ifrågasatt för sitt val

Janne Elvelid har säkert fått det svaret. Jag lyssnar på honom i en intervju med Joakim Jardenberg där han berättar om sin son Casper.

Casper är 22 år och elitidrottsman. Till skillnad från andra 22-åriga elitidrottsmän – eller kvinnor – ifrågasätts hans val av idrott konstant.

Caspers sport kallas ”slöseri med tid”, ”våldsbejakande”, ”lek” och ”onödigt”. Casper är en av världens bästa Overwatch-spelare.

Samtidigt som kritiken haglar visar allt mer på att dataspel i grupp med människor från hela världen stimulerar både språkinlärning och leder till ökad kulturell förståelse.

Nobelpris i oro för barnen

Hur många föräldrar är det som till vardags leder ett helt lag med 50 individer från hela världen genom en rad uppdrag för att nå ett gemensamt mål?

Samtidigt upplever många föräldrar den syn på dataspel de själva varit delaktiga i att forma. En oro över att barnen måste göra någonting viktigt, något bildande.

Överläkaren David Eberhard menar att svenska föräldrar borde tilldelas nobelpris i oro över sina barn. Föräldrar i Sverige tycks även överskatta sin egen betydelse i huruvida barnet kommer få ett bra liv eller ej.

Författaren Bernard Marr menar att vi kan lära oss en hel del från dataspel. Han pekar på att dataspel framför allt betonar vikten av att ta hand om sig själv, att vara flexibel och att använda tillgängliga resurser trots att du kan tyckas befinna dig i ett underläge.

Företagen står i kö

Jag är från Jönköping och i helgen kommer vi att ha världens största dataspelsfestival Dreamhack här. Företagen står i kö för att komma i kontakt med dessa framtidens pionjärer.

Skrota det ålderdomliga sättet att döma ut något vi inte förstått, se det som vilken idrott som helst, utför det på ett balanserat sätt och minns att syftet som förälder är inte att sopa banan åt våra barn utan att utföra kastet.

DANIEL FRANSÉN

IT-entreprenör

Fler krönikor av Daniel Fransén:

Fransén: Fenomenet som lurar dig på sociala medier

Fransén: Här slutar jakten på meningen med livet

Fransén: Spaning 2018 – skärmtiden ger svar om slime