News hänger väldigt sällan ut brottslingar. Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan var ett undantag – då var allmänintresset större än publicitetsskadan, skriver Mats Ottosson, ansvarig utgivare. Bild: Andreas Schander

Ottosson: Då blir du uthängd på News

Många vill se brottslingar uthängda på sajten. ”Vi ska inte skada människor i onödan,” skriver News ansvarige utgivare Mats Ottosson i krönikan.

KRÖNIKA. När Norrköping News publicerar artiklar om brottslingar som gripits eller dömts – eller om någon har gjort något större fel – händer nästan alltid samma sak. I våra härligt livaktiga Facebooktrådar ropas det efter namn och bild på personen eller företaget.

Det är inte underligt, nyfikenhet är en stark drift hos människan. En drift som gjort vår art till en framgångssaga på klotet.

Men trots ropen publicerar vi ytterst sällan namn och bild på brottslingar eller andra som begått fel. Inte ens när de är dömda.

Gyllensvaan med namn och bild

Under de ett och ett halvt år News funnits är det bara ett fåtal gånger som vi ”hängt ut” någon. En gällde Edvin Gyllensvaan, Mullsjöbon som mördade det äldre paret utanför Mantorp.

När dessa beslut fattas väger vi allmänintresset mot hur stor skada det orsakar för den som det skrivs om, publicitetsskadan.

Vilka är då allmänintressanta? Ja, till exempel en politiker, hög företagsledare eller viktigt företag. Där är nivån ganska låg för att bli omskriven med namn och bild om man hittat på något fuffens. Men om brottet är mycket allvarligt och skakar om samhället kan även vanligt folk publiceras. Till exempel Edvin Gyllensvaan eller – i en större värld – Rakhmat Akilov, terroristen på Drottninggatan i Stockholm.

En annan orsak till att bli uthängd är om det är pågående brottslighet. Som ansvarig utgivare har jag många gånger publicerat bild på beväpnade rånare som fångats av övervakningskameror. Detta för att de ska kunna gripas så fort som möjligt – de är ju en fara både för andra och sig själva. Men när de grips maskeras bilden eftersom grunden till allmänintresset försvunnit.

Inte skada – i onödan

Om vi inte gör det riskerar vi att orsaka en publicitetsskada som väger tyngre än allmänintresset.

Som tidning ska man vara ytterst försiktig med att skada människor. Jag brukar säga att tidningen är som att gå runt med en osäkrad revolver i byxfickan – då måste man vara försiktig. För vi ska inte skada människor i onödan, utan bara när det är befogat utifrån allmänintresse.

När vi pratar om publicitetsskada gäller det inte bara hur den utpekade personen drabbas. Vi tar också hänsyn till omgivningen. Har brottslingen barn i läskunnig ålder? Ja, då minskar risken att bli uthängd. De barnen har det säkert eländigt nog utan att vi hjälper skolgårdsmobbarna på traven.

Grunden till hållningen är att vi rättar oss efter det pressetiska system där de flesta nät- och papperstidningar i Sverige ingår. I de pressetiska reglerna beskrivs vilka överväganden medier bör göra och systemet övervakas av Pressombudsmannen (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON).

Drabbade kan anmäla

Systemet gör att vem som helst som anser sig oetiskt omskriven i en artikel kan anmäla till PO som i sin tur granskar publiceringen. Tycker PO och PON att tidningen gjort fel utdelas en straffavgift.

Men det är inte rädslan för straffavgiften som får oss på News att jobba med pressetik. Det viktiga är att vi inte skadar människor – i onödan.

Ytterligare ett skäl att inte hänga ut människor är att vi redan har ett system för att straffa människor som begår brott. Media ska akta sig för att bli en parallell domstol.

Tidningar är inte 2000-talets svar på stupstocken på kyrkbacken.