Jerry Prütz. Bild: Andreas Schander. Pixabay

Prütz: Julen kommer för tidigt – förbjud julmusten

Jul redan i oktober? Nej, det är på tok för tidigt menar News egen jultomte Jerry Prütz som vill se ett förbud för livsmedelsbutikerna att sälja julmust, glögg och saffran innan första advent.

KRÖNIKA. Jag har tänkt på det här med att julen kommer allt tidigare för varje år som går men det slog mig med tydlig kraft när min Facebookvän, epikurén och matprofilen gick ut och rasade över att upptäckt att hans butik sålde julmust redan i oktober och jag håller med till hundra procent.

Jag gillar traditioner då jag tycker att de är sådant som bygger samhörighet i stort och smått, alla har sina små saker de alltid gör jul efter jul och har så gjort sedan länge. Jag gillar dessutom nästan allt som tillhör julen när det gäller mat, pynt och klappar. Inget överdåd men ändå lagom för mycket om uttrycket nu finns eller tillåts.

En fyrstegsraket

Hela grejen med julen är ju den väntan och stämning som byggs upp. Advent med sin ljuständning blir till en fyrstegsraket innan man får mumsa skinka och sillalat tills man faller i koma. Jag tycker även att det här med julbord har gått rejält till överdrift både vad gäller hur många man kan gå på till vilka maträtter som förekommer på själva julbordet. Jag säger starkt nej till sushi, syltad talgoxe och andra påhitt men ja till sill i överflöd (även om en avart som polkagrissill går fetbort) rödkål och Janssons frestelse.

Syltad talgoxe?

Ett år var jag på sju olika julbord vilket helt enkelt gjorde att jag inte ens tittade på köttbullarna på själva julafton. Ett julbord, kanske två innan jul må vara hänt men fler tycker jag nog att man inte ska gå på om man vill få rätta känslan. Måttlighet är ibland en dygd mina vänner.

Plastgran och krimskrams

När vi ändå håller på borde vi ändå göra något åt IKEA som plockat fram alla sina julsaker i mitten på oktober. Självklart vill man sälja plastgranar och annat krimskrams men det känns inte okey innan de sista höstlöven fallit.