Jerry Prütz. Foto: Andreas Schander.

Prütz: Låt Trump bygga sin mur

Donald Trump vill bygga en mur mot Mexiko. Qin Shi Huangdi började uppföra kinesiska muren. Att bygga murar har alltid varit maktens sätt att hålla folket på mattan och att demonstrera sin pondus. För snart 40 år sedan släppte Pink Floyd sitt album om de murar vi bygger upp inom oss.

Krönika: USA:s mäktigaste gaphals är Twitterkungen Donald Trump, han råkar även vara folkvald president. Ett av hans löften till det amerikanska folket var att bygga en mur mot Mexiko. Detta för att stänga ute den som vill ta sig in på illegal väg. En tanke jag mycket väl kan förstå. Det borde dock finns både billigare och enklare sätt att stänga ute den som vill in.

Kinesiska muren byggdes från år 300 från Kristus och fram till och med 1600-talet. Det tog med andra ord ett bra tag att uppföra det mäktiga byggnadsverket som är dryga 600 mil lång i sitt nuvarande skick. Muren byggdes i huvudsak för att skydda Kina från olika krigiska nomadstammar.

Berlinmuren byggdes av närmare 15 000 soldater och existerade mellan 1961 och 1989. Huvudorsaken till bygget var att stoppa flykten från öst till väst.

The Wall

I november 1979 gav rockbandet Pink Floyd ut sitt album The Wall. Det handlar om den sociala isolering som kan uppstå mellan människor och vad den gör med oss. Idén fick bandet primus motor Roger Waters efter en konsert då han i vredesmod spottat en i publiken efter att denne hade uppfört sig stökigt. Hans ångest och grubblerier har såld i mång miljonupplaga. Men har även gett oss odödliga musikklassiker i form av låtar som “Another brick in the wall pt 2”, “Run like hell” och många fler. 

De murar som nu finns kvar, oavsett av vilket skäl det uppförts, är numera omtyckta turistmål. Det blir säkert den mur Donald Trump tänker bygga också. Det är kanske till och med är så att med hans näsa för affärer är det något han redan tänkt. Så låt därför ”Trumpen” bygga en mur eller två. Det är säkert en klockren affär.