Jerry Prütz. Foto: Andreas Schander.

Prütz: Meningen med livet

Den här veckan förklarar Jerry Prütz vad som är meningen med livet. I all enkelhet bara så där.

KRÖNIKA. I Monty Pytons utmärkta film ”Meningen med livet” från 1983 presenteras en lång rad sanningar gällande livet. Filmen är uppbyggd på olika sketcher från födseln och till döden. Mest minnesvärd är nog scenen där en otroligt fet man äter sig själv till döds.

I Douglas Adams radiopjäs från 1978,”Liftarens guide till galaxen”, vilken sedan gav upphov till fem böcker, får vi lära oss att livets mening är 42.

Livets mening är 42

Många söker även förklaringar till sina olika grubblerier, beteenden och tankar i religioner, hos shamaner och i New Age. Var och en blir dock salig på sin tro. Svaret på frågan om vad som är meningen med livet är dock enklare än så.
Hela livet går ut på att få en diagnos.

Visst låter det busenkelt och praktiskt. Allt du gör i livet beror på att man kombinerat ihop olika bokstäver till ADHD, PTSD eller GAD. Själv har du inget ansvar för dina val utan det är något annat som håller i trådarna. Lite som att frimurarna, Illuminati och judarna styr världen. Eller så enas vi om tesen som humorgruppen Grotesco slog fast häromåret – ”Det är bögarnas fel”.

Toppen med diagnos

Jag menar inte att på det allra minsta sätt vara respektlös mot dem som har panikångest, är bipolär eller är utbränd. Dock det dyker det ofta upp i samtal att folk utan någon som helst kompetens ställer diagnoser på andra – ”du vet ju hur han är för han har ju typ Aspbergers”. Snipp och snapp så var den saken ur världen. Eller så finns det andra människor som mår ”så bra” efter att de knaprat någon drog som gör att man kan arbeta mera och så att bruset i huvudet tystnar.

Diagnoser är toppen i skolan. De förklarar varför vissa barn väljer redan i späd ålder att gå sin egen väg. Att inte vilja flyta med strömmen och vara stark måste ju tyda på att det är något fel från början. I vart fall i vuxenvärldens ögon.
I det gamla bondesamhället fanns inga diagnoser. Det fanns inte heller tid att grubbla på existentiella saker utan det var mest dagliga sysslor som upptog tid och tanke.

Rulla benen

Den kanadensiska powertrion Rush satte fingret på meningen med livet, dess korthet och lätta, men strävsamma meningslöshet i låten ”Roll the bones” från 1991.

” Why are we here? Because we’re here/ Roll the bones, roll the bones/ Why does it happen? Because it happens/ Roll the bones”

Jerry Prütz: Hycklande journalister, opartiskhet och pressfrihet

 

Jerry Prütz: Ett handhjärta räddar inga liv

 

Prütz: Kaos och regeringskris vs frihet