Jerry Prütz. Foto: Andreas Schander.

Prütz: Ge mig en pytt och en nubbe

Tråkiga krogkoncept och uppblåst billighet stör Jerry Prütz denna vecka och han drömmer sig tillbaka till en tid då korslagda morötter och feta såser var comme-il-faut.

KRÖNIKA. För en tid sedan var jag ute på stan i Linköping och fick sådan lust att ta en pyttipanna, en stor stark med tillhörande nubbe till kvällsmat. Vart jag än styrde kosan så var det antigen stängt, ja detta var en söndag, eller så fanns inte en sådan enkel maträtt på någon matsedel. Däremot kunde man få sushi, kebab eller Pekingsoppa. Goda rätter alltihopa men det var inte det jag ville ha.

Jag äter ute ganska ofta, ja flera gånger i veckan faktiskt och då antingen lunch och/eller middag, Men jag börjar tröttna på ”våran egen hamburgare med picklad rödlök och hemmagjorda pommes” (som ju allt som oftast kommer från frysen), Caesarsallad eller Fish and Chips. Jag börjar även tröttna på serveringspersonal som inte kan de mest elementära begreppen inom serverings och kökskonsten och på att få halvhjärtad prefab-mat framslängt som om man vore någon slaktboskap.

Sedan finns det ibland uppblåst snobbiga ställen där man kan få den döda biffkons hela livsöde samt få lära sig att drängen på gården var otrogen med grannens piga på hösten innan man får maten på bordet. Något jag finner otroligt dumt och irriterade, jag vill ju bara ha min mat utan att lära mig något jag absolut inte bett om.

Annat var det på 1980-talet då kock och serveringsyrket började få status. När folk kunde servera utan att förolämpa sina gäster och då mat var mat och inte kemiska experiment. Där man kunde äta en Cour de filet provancale, en räkcoctail med Rhode Islandsås och så en Hjortronparfait till dessert. Där personalen var trevlig, korrekt och kunnig. Där man inte blev förolämpad då man beställde en pytt och en nubbe…