Jerry Prütz.

Prütz: ”Sommar” i P1 har tappat omdömet

En höjdpunkt varje sommardag är att lyssna på de olika sommarpratarnas program där kända och mindre kända berättar om sig och sitt liv. Men i år har redaktionen gått över gränsen anser Jerry Prütz.

KRÖNIKA. Jag älskar ”Sommar” i P1 som under min uppväxt sändes i två hela timmar och då i P3. Det finns många minnesvärda ögonblick i ”Sommars” historia men det jag minns bäst är när Jan Guillou kallade landsfadern Per Albin Hansson för mutkolv 1979. Snacka om att det blev ett herrans liv i spalterna.

På senare år har man kryddat sommarsoppan med allsköns internationella rockstjärnor som Yngwie Malmsteen och Metallicas danske trummis Lars Ulrich som gjorde ett mycket bra och intressant program om sin uppväxt i Köpenhamn och turerna över sundet till Malmö. I år var det förre Motörheadtrummisen och goe göteborgaren Mikkey Dee som var årets hårdrockare.

Men jag är starkt tveksam till programmet med den man vars dotter dog i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017. Programmet borde aldrig ha sänts och det lät mer som ett avsnitt av Radiopsykologen än ett intressant program att lyssna till medan man skrubbar färskpotatis, kör bilen längst E4 eller gör något annat somrigt.

Jag kan förstå att han sörjer sin dotter men är det verkligen allmängods och särskilt lämplig med någon slags offentlig terapistund.

Samma sak med den mördade journalisten Kim Walls mamma som tillåts sommarprata på sin dotters dödsdag. Är det verkligen förenligt med god publicistisk sed och är hon verkligen redo att tala i ett av landets mest hörda radioprogram?

Jag tycker inte det…

Dessa vill jag höra sommarprata:

L-G Petrov –  sångare i Entombed.

Aron Flam – komiker och samhällsdebattör.

Leila K – artist.

Johanna Jussinniemi a k a Puma Swede – skådespelerska.

Fredrik Etoall – fotograf.

Niclas Engelin – musiker i In Flames.