Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks

Läget stabiliserat på Händelö

Just nu utryms ett område på Händelö efter att larm inkommit om att en container är överhettad. Just nu är kylslingor monterade på containern. Räddningstjänsten jobbar med att stabilisera och sänka temperaturen för att på så sätt minska risken för en explosion.

Det var klockan 12.37 som larm inkom till Räddningstjänsten om att en container som stod på en lastbil vid ett kemiföretag på Händelö hade överhettats. Eftersom den innehåller akrylsyra, som är mycket explosivt vid hög temperatur, så valde man att utrymma delar av Händelö och  inom ett säkerhetsavstånd på 800 meter.

– Just  nu jobbar vi på att sänka temperaturen och sedan stabilisera den, säger Leif Stenberg som är brandingenjör vid Räddningstjänsten i Östergötland.

– Vi har precis nyligen monterat en kylslinga på containern och hoppas att det ska hjälpa.

Polis, sjukvårdspersonal och Räddningstjänst är på plats.

– Vi hjälper till med att spärra av vägar i området och jag vill uppmana alla att inte åka till Händelö, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik. Följande vägar var avspärrade eller hade begränsad framkomlighet: Västra Braviken vägen i höjd med Hanholmsvägen, samma väg är även avspärrad i höjd med Oceangatan, och det finns även avspärrningar vid Västerbyholm.

– Det är drygt 2 400 kilo akrylsyra i den aktuella containern och det skulle kunna bli väldigt obehagligt om den exploderade, menar Leif Skogsberg som inte vill blåsa faran över. Enligt uppgifter på Räddningstjänstens hemsida kommer det ta upp till 24 timmar innan faran är över.

Vid 15.30-tiden rapporterar Räddningstjänsten om att läget är mer stabilt och att man lyckats med att kyla ner till 36 grader. Fortfarande är inte faran över men läget anses vara något mindre allvarligt. Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och ha dörrar och fönster stängda.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load