Foto: Pixabay

Så stoppar du tjuven i sommar

Semestertider kan ofta bli inbrottstider. Grannsamverkan kan, enligt Thomas Agnevik vid Östgötapolisen, vara ett bra sätt att undvika objudna gäster.

När man reser bort och bostaden står tom är det ibland som att skicka ett inbjudningskort till inbrottstjuven.

– Vi kanske inte kan se direkt på antalet anmälningar att inbrotten ökar under sommaren men visst är chansen större att man får påhälsning hemma när lägenheten eller villan står tom, berättar Thomas Agnevik vid Östgötapolisens pressavdelning. Han fortsätter:

– Det som visat sig vara effektivt är så kallad grannsamverkan vilket inte behöver vara konstigare än att man berättar för de grannar man litar på att man är bortrest. Sedan tar de in posten, tömmer sina sopor i den tomma soptunnan och kanske hänger sin tvätt på tvättlinan eller parkerar en bil vid det hus som står tomt. Små enkla tips som visat sig vara till stor hjälp.

Att skriva vitt och brett på sociala medier är inte heller något som Thomas Agnevik förespråkar. Man vet nämligen inte alltid vem som kan läsa vad som står på till exempel Facebook och Instagram.

Att se sin bostad med tjuvens ögon brukar vara ett tips som både polisen och de olika försäkringsbolagen förespråkar. Ofta tar sig inbrottstjuven in via en altandörr och då kanske helst på baksidan till huset.

Kort sagt ska man göra det så svårt för tjuven som man bara kan.

– Ser denne att det är både svårt och risken att bli upptäckt är stor så kanske han eller hon, väljer att avstå, säger Thomas Agnevik.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load