Nu återstår sanering av området på Händelö. Foto: Niklas Luks

Sanering återstår efter utsläpp på Händelö

Klockan 03.50 i natt blåste räddningstjänsten faran över på Händelö. Insatsen var omfattande och nu ska marken saneras.
– Det var skönt att det slutade förhållandevis bra, säger Johan Nordström som är räddningschef i beredskap.

Klockan 03.50 natten mot torsdag bedömde räddningstjänsten att explosionsrisken på Händelö var avvärjd och blåste faran över. Tömningen av tanken innehållande 24 000 liter akrylsyra hade lyckats väl.

– Det var skönt att det slutade förhållandevis bra, att det inte blev någon explosion, säger Johan Nordström, räddningschef i beredskap hos Räddningstjänsten i Östergötland.

Nu återstår arbetet med att sanera marken från den akrylsyra som runnit ur tanken. Hur mycket det är vet man inte.

– Akrylsyra är ett ämne som används i tillverkningen av vissa plaster. Vad som hände var en kemisk reaktion, akrylsyran började reagera med sig själv. Då blev det värmeutveckling och trycket ökade i tanken och den processen gav i sin tur ny värme i reaktionen.

– För att förhindra sådana här reaktioner tillsätts en stabilisator, akrylsyra är ett väldigt känsligt ämne. Exakt varför det blev en reaktion i det här fallet vet man inte, det får en utredning visa, men sådant här händer ibland, säger Johan Nordström.

Nu kommer arbetet med att sanera marken från den akrylsyra som runnit ur tanken att påbörjas. Räddningstjänsten kommer att finnas på plats under torsdagen för att tillsammans med företag och kommunens miljö- och hälsokontor arbeta med saneringen.

– Jag har pratat med länsstyrelsen och fått veta att det är ett ganska “schysst” ämne trots att det är en syra. Det finns en akut giftighet men den stannar inte länge, den ger inte reproduktionsstörningar och är inte cancerframkallande, säger Johan Nordström.

– Det är en syra så den fräter på de organismer som de hamnat på i marken så den ger en dålig miljö lokalt, men de anrikas inte och ska försvinna ganska snart.

De flesta vägar som var avstängda med anledning av händelsen är nu öppna för trafik igen, undantaget är Ramsellsvägen som fortfarande är stängd på grund av att spill ligger kvar och ska tas omhand. Denna avstängning påverkar tillgängligheten för några få företag.

Under natten var 30–31 personer från räddningstjänsten på plats på Händelö. Det var personer från Norrköping, Söderköping, Krokek, Valdemarsvik och Linköping.Dessutom hade man dialog med räddningstjänsten i Sörmland samt fler enheter inom räddningstjänsten i Östergötland.

Nu finns 9–10 av räddningstjänstens personal på platsen tills saneringen är gjord.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load