Jerry funderar över böckers magi. Foto: Fanny Miles

Sinnessjuk nostalgi

Vi lever i nostalgiska tider. Men förr så jämställdes nostalgi med sinnessjukdom. Jerry Prütz funderar lite kring om att vara nostalgisk.

När sommarledigheten slår till och man kanske besöker den ort där man växte upp, minns ungdomens hyss och sin barndoms soundtrack, man blir med andra ord både lätt  sentimental och nostalgisk. På samma sätt är det, med de så populära nostalgifiken, bilträffarna och retrokläderna. De blickar ständigt bakåt, till en tid man tänker sig var mycket bättre än den tid vi nu lever i. Det finns, till och med, ett politiskt parti som menar att det var bättre vilket alltid är helt fel. Det var aldrig bättre förr  och värre nu.

Den bäst musiken görs alltid nu, den finaste konsten blir till just i ögonblicket och den roligaste humorn sker i samma stund som komikern öppnar munnen.

Själva begreppet nostalgi myntades av Johannes Hofer, en läkarstudent, redan 1678. Därr beskrivs den som en sjuklig hemlängtan och ett idealiserande av det som är förflutet. En sjuka som inte kunde botas men likväl gjordes det försök med både våtvarma omslag och blodiglar. Det fungerade inget vidare.  Under 1600 och 1700-talen ansågs nostalgi vara en svår och allvarlig sjukdom. Jag tror de är så än idag. Att ständigt blicka tillbaka och vilja leva i en tid som aldrig funnits är inte sunt och det gör att man får en skev bild av hur världen av idag ser ut. Det hindar ett fritt och öppet sinne.

Jag som är ett barn av proggen och punken kan visst ta fram, eller spela på Spotify då, någon gammal dänga med Ebba Grön (Nej, Thåström är mycket bättre som 60-åring än som ung valp), Sex Pistols eller Judas Priest. Le lite åt kaosartade fritidsgårdsgig eller urspårade konserter. Men då var då och nu är nu.

Det finns band och artister  som endast lever på gamla meriter och det är inget jag ska hålla mot dem men säg mig, med handen på hjärtat, när gjorde Metallica en bra platta senast?

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load