Foto: Pressbild, Brita Nordholm

Sjostakovitjs inleder konserthösten

Beethoven, Strauss och Sjostakovitjs är tre hörnstenar i den klassiska musiken. Det blir med verk av dessa mästare som nu SON inleder konserthösten.

Det blir tre giganter inom den klassiska musiken som inleder hösten för SON nu på torsdag den 7 september.

Först ut blir Richard Strauss (1864-1949) och hans välkända “Don Juan”. Därefter spelas Dmitrij  Sjostakovitjs (1906-1975) cellokonsert nummer 1. Ett av hans mest berömda och omtyckta verk som redan 1959 gjorde succé i Philadelphia i USA när den världskände cellisten Mstislav Rostropovich tog sig an det och lät strängarna ljuda. Verket anses vara en av Sjostakovitjs allra bästa och det kanske mest spelade av dem alla. För dem som inte är bekanta med den ryskfödde tonsättaren så kan man berätta att hans musik är förvånande lättillgänglig och har vissa drag av skandinavisk folkmusik. Han var både mycket omtyckt som hårt kritiserad i sitt hemland.

Efter paus kommer en hörnsten inom den klassiska musiken att framföras, nämligen Ludwig van Beethovens (1770-1827) tredje symfoni, “Eroica”, som färdigställdes 1803 men uppfördes 1805. “Erocia” är en av den klassiska musikens mest beundrade verk. Christian Kluxen heter kvällens dirigent och cellosolist är Gabriel Schwabe.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load