Peter Borring, ordförande hos LRF. Foto: Privat

SKL och LRF samarbetar

Nu vill Lantbrukarnas riksförbund och Sveriges kommuner och landsting samverka kring uthyrning av bostäder till nyanlända genom att ta fram en gemensam mall.

Regionordföranden för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, Peter Borring reder ut begreppen kring den mall som nu kommer att presenters i samverkan med Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det har rått en del oklarheter vad det är som gäller när man hyr ut till nyanlända och därför har man tagit fram en mall för att göra det enklare och mer lätthanterligt.

– Det finns ett visst intresse av att hyra ut det som står tomt hos våra medlemmar i Österland och då är det ibland kopplat till de som har behov av arbetskraft och då kanske mest där verksamheten är starkt säsongbetonad och handkraft behövs, menar Peter Borring vidare och påtalar att den som har en ekologisk odling ofta behöver folk som rensar ogräs förhand.

–  När det gäller dem som har boskap så är inte behovet av personal inte särskilt stort utan där finns det oftast personal. Det gäller även de som sysslar med skogsbruk men självklart kan de ha någon tom bostad som kan anses vara lämplig, menar Peter Borring vidare. När det gäller större gårdar med flera fastigheter är de oftast uthyrda och en naturlig del av ett modernt lantbruksföretag.

–  Det bra bra att man nu har hittat en mall som man kan använda sig av och sedan får vi se vad det ger både i form av praktikplatser och bostäder, avslutar Peter Borring.

Per-Arne Andersson på SKL är positiv till mallen och tror att den på sikt kan hjälp till både när det gäller den bostadsbrist som finns samt föra integrationen framåt enligt ett pressmeddelande via SKL.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load