Erik Niva ställer ut sina 800 fotbollströjor. Foto: Sofie Berlin

800 fotbollströjor från hela världen visas i Norrköping

Ikväll fylls Galleri Sander i Norrköping med nära 800 fotbollströjor. Det är fotbollsjournalisten Erik Niva som ställer ut sin privata samling.

– Anledningen till att det är värt nått för mig är att det inte är 800 klädesplagg utan det är 800 berättelser om världen vi lever i och människorna som bor där och villkoren som gäller på olika platser, säger han.

Tröjorna i samlingen kommer från hela världen och de allra flesta är inköpta utanför de olika klubbarnas arenor av honom själv. Men den mest unika tröjan i samlingen kunde han inte inhandla på egen hand. Den kommer från klubben Al Ittihad Aleppo i Syrien.

– Det är en tröja som jag fick anstränga mig för att få tag på och det har ju naturliga förklaringar. Det är inte bara att surfa in på bakhjulet i Aleppo och shoppa fotbollströjor i nuläget, utan det är som det är. Det är av just den anledningen som jag värdesätter den tröjan. För den är en påminnelse om något annat mer välfungerande Syrien, säger Erik Niva.

Han har samlat på fotbollströjor i tio år och det finns flera tröjor som han gärna vill utöka samlingen med.

– Den jag letar mest aktivt efter är Partisan Minsk. Den nedtryckta dissidentklubben från Vitryssland. Men den är inte alldeles enkel och hitta. Jag har varit där men inte fått tag på någon tröja. Jag får fortsätta försöka få visum till Vitryssland och hoppas att jag en dag får med mig den hem, säger han.

Den här utställningen är den första i sitt slag.

– Det är ett försök att bryta lite ny fotbollskulturell mark. Den här typen av utställningar har inte gjorts i Sverige tidigare, därför är det kul att nå fram med berättelser från fotbollsvärlden på ett nytt sätt, säger han.

Turnén började i måndags och utställningen visas bara i kväll i Norrköping. På lördag fortsätter den till Solna och nästa vecka vidare till Västerås, Gävle och Sundsvall.