IFK-jubel.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

IFK Norrköping tillbaka på vinnarspåret

Nytt spelsystem och luft under vingarna. IFK Norrköping är på gång igen, skriver Stefan Pettersson i sin krönika.

Stor spelaromsättning, tabellras och krav från fansen att tränaren ska avgå. Det har hänt mycket kring IFK de senaste månaderna. Men nu verkar det som att klubben har skakat av sig problemen och kommit i fas igen. Åtminstone talar poängskörden under de senaste matcherna för det och även spelet.

IFK har nu tagit sju poäng på de tre senaste matcherna. Visserligen var Häcken nära en reducering när IFK hade en 2-0-ledning, men det var aldrig någon fara på taket för östgötarna. En ny trea bärgades och det går att blicka uppåt igen för Peking som nu klev upp på femte plats i en jämn tabell. Lägg därtill att Andreas Johansson satte en strut, bara en sån sak. David Moberg Karlsson (långskott) och Kalle Holmbergx2 (straff och välplacerat skott) satte de andra tre målen. Segern skrevs till 4-1.

Vad har då hänt hos IFK? Laget verkar mer bekvämt med nya spelsystemet 3-4-3, så det har säkert spelat roll. Dessutom har nu nyförvärven hittat sin plats i gruppen och kan då självklart även prestera mer på planen. Det tar tid att bygga nytt. Men laget känns homogent och har förutsättningar för att fortsätta kriga i allsvenska toppen.

Dessutom borde bankkontot vara välfyllt efter försäljningarna, framför allt från Niclas Eliasson-affären, så truppen borde framöver kunna spetsas ytterligare.

På lördag väntar en ny svår uppgift för IFK då kökämpande Halmstad har sista halmstrået för att undvika degradering. Kan det bli tre pinnar även där för östgötarna så ser det lovande ut i kampen om andraplatsen och framtiden ser ljus ut trots höstmörkret.

Matchfakta

IFK:s lag: David Mitov Nilsson – Jón Gudni Fjóluson, Andreas Johansson, Eric Smith – Simon Skrabb, Daniel Sjölund, Gudmundur Thórarinsson, Linus Wahlqvist – Alexander Jakobsen, Kalle Holmberg, David Moberg Karlsson.
Byten: 74:e: David Moberg Karlsson ut. Filip Dagerstål ersatte.
80:e: Linus Wahlqvist ut. Nikola Tkalcic ersatte.
84:e: Alexander Jakobsen ut. Arnór Sigurdsson ersatte.
Målen: 1-0 (10) David Moberg Karlsson, 2-0 (31) Andreas Johansson, 3-0 (64) Kalle Holmberg, straff, 3-1 (71) Paulinho, 4-1 (91) Kalle Holmberg.
Publik: 6 377.