Manzoor Ashna. Foto: Monica Bergtröm Manzoor Ashna. Foto: Monica Bergtröm Manzoor Ashna. Foto: Monica Bergtröm

Manzoor går sin tuffaste rond utanför ringen

Manzoor Ashna är boxaren som tagit sex raka segrar för NBK Akilles. Sin tuffaste match går han just nu utanför ringen – i hopp om att få stanna i Sverige.

– Jag älskar boxning och jag vill representera Sverige i ringen på internationell nivå, säger Manzoor Ashna.

För bara några dagar sedan vann han “King of the ring” i Borås. Det var hans sjätte raka seger för NBK Akilles. Nu skulle han behöva vila kroppen efter turneringen – men det går inte.

– Jag tränar varje dag. Stressen från Migrationsverket gör att det bästa för mig är att träna. Jag drömmer om att få representera det här landet. Få ge tillbaka till Sverige genom att bli världsmästare i boxning och vinna i OS, säger Manzoor Ashna.

– Jag vill visa världen att en ensamkommande kan bli bäst i världen.

Manzoor Ashna kom nämligen till Sverige 2015 som ensamkommade från Afghanistan. Han var då 16 år och fick bo hos en familj i Linköping. Livet rullade på med skola och vänner. Och liksom så många andra ensamkommande hörde han inte ett ord av Migrationsverket på nästan två år. Men sex dagar innan sin 18-årsdag fick han och hans gode man tid hos Migrationsverket för asylsamtal. De åkte dit och under samtalet erbjöds han att göra en medicinsk åldersbedömning men tackade nej till det. Han skulle ju fylla 18 inom en vecka – det visade hans tazkira.

18-årsdagen kom och en flytt från familjen i Linköping till ett boende för vuxna i Norrköping var ett faktum. Något som inte fungerade alls. Boendet var “en katastrof” och Manzoor Ashna fick flytta till sin tidigare gode man.

Flytten till Norrköping gjorde att Manzoor Ashna började boxas. Och det är något som hjälper honom mycket – på alla plan – och han är både duktig och ambitiös.

 

– Men det är svårt, jag tänker hela tiden på beslutet. Det handlar om livet, säger Manzoor Ashna.

För han har fått ett första beslut.

Dagen innan tävlingen i Borås kom beslutet från Migrationsverket – ett avslag på ansökan om asyl.

– Det var ett stort problem för mig. Jag var helt tom, jag tänkte säga att jag inte skulle boxas men min tränare sa till mig att jag skulle tänka på klubben och boxningen. Jag vann men när domaren sträckte upp min hand kände jag ingenting, säger Manzoor Ashna.

– Jag vann men jag vet att jag kan mycket bättre.

Norrköpingsboxaren väger 60 kilo och tävlar i lätt weltervikt – de förebilder han har är Muhammad Ali, Floyd Paterson och Mike Tyson. Och om han får stanna i Sverige vet han att han med sin träning kommer att bli bäst.

– Jag tror på den träning jag gör. Jag tränar varje dag och jag är här först av alla, jag lovar. Jag kommer tidigt, springer mellan tre och fem kilometer innan träningen, tränar i två timmar och sedan åker jag hem, äter och gör läxor, säger Manzoor Ashna.

– Tränaren säger att jag ska vila men kroppen är orolig.

Så – en sammanfattning: 18-årige Manzoor Ashna gick sin första boxningsmatch 22 oktober i år och han är definitivt en vinnare i ringen. Parallellt med detta pågår hans viktigaste match – den som “handlar om livet”.

Manzoor Ashna – kung i Boråsringen

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load