Bild: Pixabay

Professor: Fotboll – då fattar vi sämre

Fotbolls-VM enar landet. Samtidigt tappar vi förståelse för varandra när Sverige spelar sina matcher. Vi tar för givet att alla tittar på matcherna. Riktigt så är det inte. Det säger en professor på Linköpings universitet.

– Fotbolls-VM är ett av få fenomen i samhället där många människor visar på en bristande theory of mind, som det kallas inom psykologin. Förmågan att förstå andras perspektiv försvinner ofta. Som jämförelse tar man inte för givet att alla på jobbet har sett finalen i melodifestivalen, men en finalmatch i fotbolls-VM tar man för givet att alla har sett. De som är intresserade är oftast så entusiastiska att de inte kollar av om de andra personerna i samtalet också är det, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, i en kommentar.

Han menar att fotbollen är unik. Det förklaras med att en match kan vara händelsefattig långa stunder som ändå följs med stort intresse och engagemang, såväl på läktaren, som framför en skärm, under 90 minuter.

– Det blir därför lite samma effekt som när man spelar en enarmad bandit. Det händer så lite under lång tid, och därför blir upplevelsen så extremt mycket starkare när det väl händer någonting. Det är ett psykologiskt fenomen som kallas intermittent förstärkning.

Samtidigt som fotbollsälskarna har svårt att få in att de finns människor där ute som inte tittar så enar fotbollen. Vi blir nationalistiska.

– Jag tror det är känslan av att tillhöra ett kollektiv, och att försvinna in i gruppen. Det är något lockande med det, och det kan vara skönt att släppa självfokus. Man kan dra en parallell till kyrkans starka ställning förr i tiden, där alla med samma tro samlades under samma tak, och ingick i samma gemenskap.
I dag är ordet nationalism ett värdeladdat ord i Sverige, eftersom det ofta förknippas med främlingsfientlighet. Men sport är ett område där det är legitimt att visa nationalistiska känslor, eftersom det då rör sig om så kallad underhållningsnationalism.

– Min tes är att inför och under, en Sverigematch i VM, så släpps även de som inte kan så mycket om det in och blir en del av kollektivet. Efter matchen kickar sedan elitismen in, och det blir på sociala medier tydligt vilka som kan mer och inte, vilka som är outgroup och ingroup. Då går vi tillbaks till det gamla vanliga ”kunskap är makt” och elitistiska tänket, säger Gerhard Andersson.

Sverige spelar sin tredje match i årets VM, mot Mexiko, på onsdag klockan 16.00.