Jimmie Torneus, huvudtränare i Vita Hästen J18. Foto: Idrottsfoto.com/Vita Hästen J18
Foto: Idrottsfoto.com/Vita Hästen J18

Vita Hästens juniorer spänner bågen högt

De är nykomlingar i J18 Elit och har inlett säsongen bra. Men laget har högre visioner än att enbart hänga kvar i serien.

Vita Hästen J18 avancerade förra säsongen upp till J18 Elit, som är den högsta ishockeyligan i Sverige för spelare mellan 16-18 år. På de sex inledande matcherna har laget tagit två vinster.

– Vi fick en bra inledning med segrar mot Oskarshamn borta och Borås hemma. Men stod också upp bra emot HV (2-3 förlust), säger Jimmie Torneus, huvudtränare i Vita Hästen J18.

Förutom spelare ifrån Östergötland, innehåller truppen också spelare ifrån bland annat Stockholm, Göteborg, Skåne och Karlskrona.

– Vi drog igång snabbt efter vi gick upp till elit, med processen med alla ansökningar som kom in. Vi bjöd in ett gäng till Norrköping för att prata med dem och visa runt i stan. Några av dem spelade med Karlskrona ifjol, som åkte ur elit. Vi är väldigt nöjda över att ha fått in några som har spelat i serien tidigare, säger Torneus.

Trots att föreningen är nykomlingar i högstaligan, ser Jimmie hög potential hos hans manskap.

– Vi vill komma närmare föreningar som har a-lag i SHL. Spelar vi som vi har gjort nu kan vi absolut knipa en femteplats nu innan jul, säger han.

Och på tal om femteplatsen. J18 Elit är uppdelat i fyra serier baserat på distrikt norr, väst, öst och söder (där Vita Hästen spelar). 12 lag spelar i varje serie och de fem bästa i varje distrikt (20 lag totalt) får spela i J18 Allsvenskan efter jul. Resterande lag spelar kvar i samma serie som innan.

I och med att de nu spelar i högstaligan för 18-åringar, ser lagets huvudtränare att detta kommer gynna Vita Hästens a-lag på sikt.

– Gör vi det bra i ett par år kan vi få upp fler egna produkter till seniorlaget, som är ett stort mål för hela föreningen. Dessutom kan vi nu locka hit spelare ifrån Linköping U16, som inte kommer in i LHC J18, istället för att de ska flytta ifrån Östergötland.

Torneus lyfter fram några killar som han tror har chans att spela i HockeyAllsvenskan med seniorlaget i framtiden.

– Vi har flera J18-spelare som också spelar med J20-laget och presterar bra där. En av dem är backen Casper Gillberg som jag tror har stora möjligheter att tampas om en plats i a-laget inom några år. En annan är forwarden Isak Ekelund som spelar i alla situationer. Men det finns flera andra i laget som också har möjligheten, säger Jimmie Torneus.