Joakim Thåström. Alltid aktuell. Foto: Pressbild

Thåström är tillbaka

Med sin nya platta "Centralmassivet" i ryggen ger sig Joakim Thåström på en lång turné som innehåller två stopp i länet. Den andre november kommer han till Flygeln i Norrköping och den 11:e i samma månad står på scenen i Saabarena i Linköping.

Han är mediaskygg som få, 60-årige Joakim Thåström, och ger i princip aldrig intervjuer överhuvudtaget. Det blir troligen samma sak nu den 29 september när nya plattan ”Centralmassivet” släpps. Det var två år sedan förra plattan ”Den morronen” och det är även ungefär så lång tid sedan han stod på scenen med sitt band i ryggen. Men nu är det alltså dags igen och Norrköping är ingen obekant stad för Joakim Thåström.

– Ebba Grön spelade i Norrköping fem gånger och jag såg alla giggen, minns Micke Pihlblad, basist i legendariska Pekingpunkarna 23 Till.

– Om inte minnet sviker mig så spelade de på Queen Corner 1979, Eketorps fritidsgård i december samma år, Ebersteinska aulan 1980, Borgen 1981 och sedan 1982 på något jag tror hette Musikbanken. Imperiet spelade i Norrköping två gånger men PLP var aldrig här. Dem såg jag på Skylten i Linköping istället.

Men nu är det alltså ”Centralmassivet” som gäller. En platta där låtarna ”Utanför Old Point Bar” och ”Körkarlen” pekat ut riktningen. Det är mera syntar, det är gospelkörer och det är Berlinblues. Som om ett gråmulet Stockholm skulle möte ett gäng kräftfiskare i New Orleans och starta ett Zydecoband kanske. Visst låter det tidlöst och klassiskt på samma gång men det är främst hans texter som griper tag. Ett slags ögonblicks bilder från resor världen runt, ett rastlöst skapande med bilder från Malmö, USA:s söder och Centraleuropa.
Just när du läser detta har Thåström och hans band, ”Rockis” Ivarsson, Anders Hernestam, Pelle Ossler, Niklas Hellberg, börjat repetera. Den 11 oktober är det premiär i Göteborg men redan den 29 september kan du lyssna på hur ”Centralmassivet” låter.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load