Tio av kommunens gymnasieungdomar jobbar som unga kommunutvecklare. Foto: Privat

Tio unga jobbar för att utveckla kommunen

Tio ungdomar har fått sommarjobb som kommunutvecklare. Deras uppdrag är att ta fram förslag på hur Norrköping ska bli bättre utifrån ett ungt perspektiv.

– Projektet har hittills gått bra. Ungdomarna har intervjuat nämnder, tjänstemän och föreningar som är i kontakt med ungdomar för att få material. Vi ska ta fram förslag till kommunen så den blir bättre på att involvera ungdomar i beslut som rör dem. Så att beslut inte fattas över huvudet, berättar Amanda Ekelund som är projektledare för Unga kommunutvecklare.

Det är alltså tio av kommunens gymnasieungdomar som fått sommarjobb som unga kommunutvecklare.

De tio ska, under veckorna 26 till 29, ta fram ett antal olika förslag på hur Norrköpings kommun kan bli bättre utifrån ungdomars perspektiv. Och årets tema är att fundera ut hur unga kan bli mer delaktiga i beslut som rör dem.

Under de två första veckorna har ungdomarna samlat in material och gjort intervjuer, workshops och studiebesök.

Nu väntar två veckor med arbete att sammanställa detta och arbeta fram förslag. Just nu finns flera förslag på marknadsföring och om hur kommunen skulle kunna bli bättre på att nå ut till unga med information så de vet hur man kan påverka. Redovisningen ska ske om  fyra veckor.

Projektet genomförs för fjärde året i rad och syftet med hela projektet är att få igång en medborgardialog med kommunens ungdomar samt undersöka hur Norrköping kan bli en bättre kommun ur ungdomars perspektiv. Uppdraget har getts till kommunen från politikerna i kommunfullmäktige.

De unga kommunutvecklarna är mellan 16 och 18 år och kommer från olika delar av Norrköpings kommun – vilket ger olika perspektiv.

Vad tänker ni om projektet?

– Det är ett stort gap mellan kommun och ungdomar och vi vill försöka få bort det gapet så att vi kan mötas på mitten. Vi vill få kommunen att bli mer tillgänglig och få unga att förstå hur de kan påverka beslut, säger Ebba Fransson som går på Hagagymnasiet.

Det bästa med att få arbeta i projektet är, enligt ungdomarna, att det krävs en hel del tankearbete och att det blir många diskussioner.

– Sådant är roligt och gör att man utvecklas väldigt mycket, säger ungdomarna.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load