Temabild: Pixabay

Var fjärde fotgängare går mot rött

En av tio svenska trafikanter struntar i att stanna vid rödljus. Det visar en kartläggning gjord av Motormännen.

Bäst på att stanna för rött, är de som tar sig fram med fordon man måste ha körkort för att få framföra – bilar, bussar, motorcyklar och lastbilar.

Sämst på att stanna vid rödljus är de helt oskyddade trafikanterna – cyklisterna och fotgängarna – samt mopedister.

Här märker särskilt fotgängarna, av vilka bara ungefär var fjärde stannar för rött ljus, ut sig på ett negativt sätt. Av cyklisterna kör 19 procent mot rött och bland mopedisterna är siffran tolv procent.

Motormännens statistik bygger på en undersökning som gjordes i början av sommaren, där 11 400 observationer av olika trafikslag gjordes på tolv svenska orter.

 

– Vi kommer att följa upp undersökningen ungefär vartannat år. Förhoppningsvis ser vi bättre resultat nästa gång, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund i ett pressmeddelande.

– Säkerheten för oskyddade trafikanter måste höjas och det är viktigt att du kan känna dig trygg i korsningar och på övergångsställen, därför är det avgörande att alla respekterar ljussignalerna, oavsett om man kör bil, cyklar eller går just för tillfället, fortsätter han.

Den som kör mot rött riskerar inte bara andras liv och hälsa. 3000 kronor i böter väntar också den som kör bil. För cyklister och mopedister som struntar i rödljuset är bötesbeloppet 1500 kronor. Körkortet dras också in i upp till sex månader.

 

 

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load