Temabild: Pixabay

Varning för giftalger

Blåsten i juni har hållit Östergötlands Östersjöstränder fria från giftiga alger. Men nu blommar de för fullt. Det betyder att du bör tänka efter före du kastar dig i plurret.

På ytan ser det ut som om hela Östersjön är full med giftiga alger. Men årets blomning är troligen inte värre än fjolårets.

Det ovanligt blåsiga väder vi haft i juni har visserligen hållit våra Östersjöstränder fria från den giftiga faran. Men under ytan har de blågröna algerna, som också kallas cyanobakterier, blommat precis som vanligt. Att blomningen nu syns på ytan är alltså inget konstigt.

Cyanobakterierna trivs med stiltje och sol. Precis som många semesterfirare.

Den som planerar att spendera dagen på Östersjöns strand rekommenderas därför att noga kolla algblomningsläget innan man ger sig ut. Särskilt den kommande veckan, så vädret väntas bli bättre än det varit på länge.

– Nu väntas det bli soligt väder och då kan det vara bra att se upp för algblomningen. Kanske kan man byta badställe om det blommar nära ens vanliga plats. Det är främst hundar och barn som ska vara extra försiktiga, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till Östnytt.

Följ dagens aktuella algläge här.

Råd vid algblomning

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Blågrönalgblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem.

De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt.

Alggifterna förstörs inte av kokning, så tänk på att inte koka tex. potatis i vatten med algblomning. Vissa alggifter kan ansamlas i musslor som livnär sig på plankton, detta är främst ett problem på västkusten.

SMHI övervakar algsituationen

Sedan 2002 driver SMHI “Baltic Algae Watch System” som är ett satellitbaserad övervakningsystem för blågröna (cyanobakterie) algblomningar i Östersjön. Analyserade satellitbilder som ger en bild av algsituationen presenteras under hela sommaren på smhi.se.

 

Källa: smhi.se

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load