Foto: Fanny Miles

Vem skulle jag vara utan Hasse Alfredson?

Hasse Alfredson är död. Jerry Prütz minns en ordvrängare, en komiker med ett djup och en sann humanist.

Vem skulle jag vara utan Hasse Alfredson och parhästen, Linköpings store son,  Tage Danielsson? Utan den geniala galenskapen, infallen och alla revyerna och deras samhällsengagemang där pekpinnarna var ersatta med sylvass, och varm, humor. Vad skulle Sverige egentligen vara är kanske en mer relevant fråga att ställa sig?

Hemma på Skänningevägen i Fornåsa hade jag visserligen skivor med både Hep Stars och The Sweet (senare även Kiss) men kanske var det Hasse Alfredsons LP från 1965, ”Blommig falukorv” som gjorde starkast intryck med de odödliga textraderna:

Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma / Nåt annat vill jag inte ha / Jag hatar tomaten och fisken och spenaten / och plättarna med lingonsylt.

Senare blev Lindeman en stor favorit. Från början hette Lindeman Valfrid i förnamn och han hade råkat i trubbel eftersom han alltid knäppt ihop västen med gylfen. Senare fick han andra förnamn som Malte Lindeman i olika skepnader, Trideman Lindeman, punkrockare, Bob Lindeman, fotbollstränare, Barbro Lindeman, hundägare, Kenneth Lindeman, stugägare och många, många fler.

De ämnen som togs upp var alltid, på ett eller annat sätt dagsaktuella och det var Hasse som improviserade fram de, oftast hisnande historierna, med det var till en början, Lars O Månsson och senare Tage Danielsson, som lotsade Hasse framåt. Själv tillbringade jag och några kompisar en hel Englandsresa med att rabbla hela UFO Lindeman, tefatsexpert och hans slagord ”Rakt mot jorden”. Revyerna ”Gula hund”, ”Glaset i örat”, ”Under dubbelgöken” med flera bar även de på många odödliga nummer.

Men som alla stora komiker bar Hasse på ett djup allvar och ett engagemang för ett bättre samhälle. ”Den enfaldige mördaren”, ”Jim och piraterna Blom” och fler därtill tar upp döden och ondska som centrala punkter. Han och Tage kritiserade ofta den sittande regeringen, vilken oftast på denna tiden var socialdemokratiskt, i sina revyer. Ibland var kritiken så sylvass att jag är osäker på att den gick fram till den som det riktades emot. Hasse var aktiv i ”Artister mot nazister” och är det något som kan avväpna just en nazist så är det humor.

När så parhästen Tage Danielsson dog på tok för ung 1985, kunde man ana en svartare Hasse. Men likväl bjöd han på skratt och glädje in i det sista. Vad säger man när en hörnsten inom svensk underhållning gått vidare. ”Tack” är det enda jag får fram just nu. Ikväll blir det ”Blommig falukorv” till middag.

 

 

 

 

Tre Lindemän man också minns

Herrturk Ali Baba Lindeman

Naturist Näcklas Lindeman

Örnbetvingare Malte Lindeman

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load