Du kan göra mycket för 200 000 kronor. Du kan bland annat köpa en ny bil, renovera badrummet eller bygga en ny altan. Men vad kostar det egentligen att låna 200 000 kronor, och när kan det vara en bra idé att låna för 200 000 kronor på en gång? Dessa frågor och fler ämnar vi svara på i denna artikel.
5 viktiga krav gällande att låna 200 000 kronor
- Du får inte ha några skulder hos kronofogden: En aktiv skuld hos Kronofogden medför ett avslag på din låneansökan.
- Betalningsanmärkningar är problematiska: Men du kan oftast ta ett lån på 200 000 kronor, även om du har en betalningsanmärkning.
- Du måste vara folkbokförd i Sverige: För att kunna bli beviljad ditt 200 000-kronorslån.
- Du måste vara minst 18 år gammal: Somliga kreditorer tillämpar till och med en åldersgräns på 21 år.
- Du måste i regel ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor: För att kunna bli beviljad ett lån på 200 000 kronor.
Hur kan man låna 200 000 kronor?
Nedan presenterar vi fem låneformer som alla lämpar sig väl såvida du ämnar ta ett lån på en femtedels miljon kronor.
6 sätt du kan låna 200 000 kr på
- Bolån: Du kan höja ditt befintliga bolån för att lösgöra 200 000 kronor. Räntan ligger i regel på 1,75 %.
- Privatlån: Du kan låna 200 000 utan säkerhet till en ränta på cirka 5 till 10 %.
- Snabblån: Utbetalningen är snabb, så även återbetalningstiden. Det är brukligt med en ränta på mellan 10 och 40 %.
- Medlemslån: Du lånar pengar via det fackförbund vari du är medlem. Räntan ligger i regel på cirka 5 %.
- Kreditkort: Du kan låna maximalt 200 000 kronor med ett kreditkort, och det till en ränta på cirka 15 till 25 %.
- Billån: Du kan låna 200 000 kronor eller mer med ett billån, vari din bil agerar säkerhet. Räntan ligger i regel på cirka 5 %.
Nedan förklarar vi de olika lånetyperna som nämnts, i större detalj och med ytterligare information för att ge en klarare bild av deras specifika egenskaper och förutsättningar.
1. Bolån (ränta på cirka 1,75 %)
Ett bolån är en kredit där din bostad fungerar som säkerhet. Bolån kallas även bostadskrediter, och som pantsättning accepteras din bostadsrätt, ditt hus, din tomträtt eller din byggnad. Den låga räntan för bolån beror främst på att banken har rätt att sälja din fastighet om du inte kan betala tillbaka lånet.
Det är viktigt att veta att du aldrig kan låna mer än 85 % av din fastighets marknadsvärde. Detta kan innebära att personer med höga bolån kan ha svårigheter att utöka sitt bostadslån vid behov. Banken gör ofta en noggrann bedömning av fastighetens värde och din betalningsförmåga innan de beviljar ett lån.
Exempel 1: Kalle äger ett hus med ett marknadsvärde på 2,5 miljoner kronor, varav hans bostadslån ligger på 2,1 miljoner kronor. Kalles belåningsgrad är 84 %, vilket innebär att hans möjligheter att höja sitt bolån är begränsade.
Exempel 2: Frida äger ett hus med ett marknadsvärde på 3 miljoner kronor, och hennes bostadslån är på 1 miljon kronor. Fridas belåningsgrad är 33,3 %, vilket innebär att hon kan låna ytterligare 200 000 kronor eller mer genom att omförhandla sitt bolån.
2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, avsett för konsumtion såsom renoveringar eller köp av fordon. Tidigare kallades privatlån för blancolån, men numera används termen privatlån för att tydliggöra att lånet är avsett för privat konsumtion.
Om du har en stabil ekonomi kan du vanligtvis ta ett privatlån på upp till 200 000 kronor till en ränta på mellan 5 och 10 %. Personer med sämre kreditvärdighet får oftast acceptera en högre ränta eftersom banken anser deras lån som mer riskfyllda.
Det är också värt att notera att privatlån kan användas för att samla andra skulder till en lägre ränta, vilket kan underlätta ekonomisk hantering och minska månadskostnaderna.
3. Snabblån (ränta på cirka 25%)
Snabblån, även kallade SMS-lån, måste vanligtvis betalas tillbaka inom 30 dagar. Trots den höga räntan är denna låneform populär eftersom kraven på låntagarens ekonomiska status är låga. Det är ofta möjligt att få ett snabblån trots betalningsanmärkningar.
Man kan dock inte ta ett snabblån på 200 000 kronor. Enligt Konsumenternas är maxbeloppet för ett snabblån ofta 10 000 kronor. Men eftersom många långivare beviljar snabblån alltför lättvindigt, kan man i praktiken ta flera mindre lån som tillsammans blir en större summa. Detta är dock mycket riskabelt och kan leda till en skuldfälla.
4. Medlemslån (ränta på cirka 5%)
Medlemslån är ett privatlån där ditt fackförbund har förhandlat fram en förmånlig ränta med en bank, såsom Nordea eller SEB. Räntan är ofta lägre än vanliga privatlån, men problem kan uppstå om du byter jobb eller lämnar ditt fackförbund.
Att ta ett medlemslån på 200 000 kronor är fullt möjligt, men om du har en långvarig och stabil anställning kan ett vanligt privatlån vara bättre. Detta eftersom du då undviker att behöva täcka den kreditrisk som nyanställda fackmedlemmar innebär.
5. Kreditkort (ränta på cirka 20%)
Att skaffa ett kreditkort kan vara en bra idé om du använder det ansvarsfullt. Kreditkort erbjuder ofta bonussystem, rabatter och kostnadsfri reseförsäkring. Att låna 200 000 kronor med ett kreditkort är dock inte rekommenderat på grund av den höga räntan.
Ett klokt användande av kreditkort kan innebära att du utnyttjar räntefria perioder och betalar hela beloppet varje månad för att undvika räntekostnader. Dessutom kan det vara bra att jämföra olika kreditkort för att hitta det som erbjuder bäst förmåner och lägst avgifter.
6. Billån (ränta på cirka 5%)
När du tar ett billån fungerar bilen som säkerhet, vilket innebär att långivaren tar en relativt låg risk. Detta leder till att räntan ofta är låg. För att få ett billån måste du vanligtvis helförsäkra bilen och betala en kontantinsats på minst 20 % av bilens pris.
Om du tar ett billån på 200 000 kronor, innebär detta en kontantinsats på minst 40 000 kronor. Samma villkor gäller för motorcykellån. Det är också viktigt att jämföra olika långivare för att hitta de bästa villkoren och lägsta räntan för ditt billån.
Var kan man låna 200 000 kronor?
Du kan låna 200 000 kronor via din bank eller genom en låneförmedlartjänster. En låneförmedlare hjälper dig att jämföra räntesatser från flera långivare, vilket ökar dina chanser att få ett lån med bra villkor.
Men vad är skillnaden egentligen – är det inte smidigare att gå direkt till banken?
Även om bankpersonalen kan vara hjälpsam, är det en bra idé att jämföra lån via en låneförmedlare. Konkurrensen som förmedlaren skapar pressar ner räntan, medan banken kan ha en mer fast attityd. Dessutom är det gratis att ansöka om lån via en förmedlare, som får betalt av långivaren när ett lån förmedlas. Hela processen är automatiserad, och du får snabbt erbjudanden via e-post eller telefon.