Låna 200 000 kr – så gör du!

Du kan göra mycket för 200 000 kronor. Du kan bland annat köpa en ny bil, renovera badrummet eller bygga en ny altan. Men vad kostar det egentligen att låna 200 000 kronor, och när kan det vara en bra idé att låna för 200 000 kronor på en gång? Dessa frågor och fler ämnar vi svara på i denna artikel.

 

5 viktiga krav gällande att låna 200 000 kronor

 1. Du får inte ha några skulder hos kronofogden: En aktiv skuld hos Kronofogden medför ett avslag på din låneansökan.
 2. Betalningsanmärkningar är problematiska: Men du kan oftast ta ett lån på 200 000 kronor, även om du har en betalningsanmärkning.
 3. Du måste vara folkbokförd i Sverige: För att kunna bli beviljad ditt 200 000-kronorslån.
 4. Du måste vara minst 18 år gammal: Somliga kreditorer tillämpar till och med en åldersgräns på 21 år.
 5. Du måste i regel ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor: För att kunna bli beviljad ett lån på 200 000 kronor.

 

Hur kan man låna 200 000 kronor?

Nedan presenterar vi fem låneformer som alla lämpar sig väl såvida du ämnar ta ett lån på en femtedels miljon kronor.

 

6 sätt du kan låna 200 000 kr på

 1. Bolån: Du kan höja ditt befintliga bolån för att lösgöra 200 000 kronor. Räntan ligger i regel på 1,75 %.
 2. Privatlån: Du kan låna 200 000 utan säkerhet till en ränta på cirka 5 till 10 %.
 3. Snabblån: Utbetalningen är snabb, så även återbetalningstiden. Det är brukligt med en ränta på mellan 10 och 40 %.
 4. Medlemslån: Du lånar pengar via det fackförbund vari du är medlem. Räntan ligger i regel på cirka 5 %.
 5. Kreditkort: Du kan låna maximalt 200 000 kronor med ett kreditkort, och det till en ränta på cirka 15 till 25 %.
 6. Billån: Du kan låna 200 000 kronor eller mer med ett billån, vari din bil agerar säkerhet. Räntan ligger i regel på cirka 5 %.

Nedan pratar vi mer om de lånesätt som precis nämnts i större detalj.

 

1. Bolån (ränta på cirka 1,75 %)

Ett bolån är en kredit vari din bostad agerar säkerhet. Ett bolån kallas även för en bostadskredit, och som pantsättning accepteras din bostadsrätt, ditt hus, din tomträtt eller din byggnad. Den räntesats som gäller för ett bolån är låg, främst då banken har rätt att avyttra din fastighet såvida du inte har råd att betala ditt lån.

Du ska dock ha vetskap om att du aldrig kan låna till mer än 85 % av din fastighets marknadsvärde, vilket medför att personer med höga bolån kan ha svårigheter med att höja sitt bostadslån.

Exempel 1: Kalle äger ett hus med ett marknadsvärde på 2,5 miljoner kronor, varav hans bostadslån ligger på 2,1 miljoner kronor. Kalles belåningsgrad är i detta fall 84 %, vilket medför att hans förmåga att höja sitt bolån är liten.

Exempel 2: Frida äger ett hus med ett marknadsvärde på 3 miljoner kronor, varav hennes bostadslån ligger på 1 miljon kronor. Fridas belåningsgrad ligger på 33,3%, vilket innebär att hon kan låna 200 000 kronor eller mer genom att förhandla om att lägga om sitt bolån.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån är ett lån utan pantsättning som är avsett för konsumtion, såsom en renovering eller ett motorcykelköp. Privatlån benämndes tidigare som blancolån, men marknadsförs numera som privatlån för att förtydliga att lånet är avsett för privat konsumtion.

Om du har en ordnad ekonomi kan du i regel ta ett privatlån på 200 000 kronor till en ränta på mellan 5 och 10 %. Återbetalningssvaga personer får dock i regel nöja sig med en högre räntesats, då banken ser deras krediter som mer riskfyllda.

 

3. Snabblån (ränta på cirka 25%)

Snabblån måste i regel betalas tillbaka inom loppet av cirka 30 dagar. Även om räntesatsen är hög är denna låneform populär, främst då de krav som ställs gällande den ansökandes ekonomiska status är låga. Det är i regel inte heller ett hinder att ansöka om ett snabblån med en betalningsanmärkning.

Du kan dock inte ta ett SMS-lån på 200 000 kronor. Som Konsumenternas förtydligar är maxbeloppet för ett snabblån i många fall 10 000 kronor. Men då ett flertal kreditorer beviljar snabblån alltför lättvindigt är det inte omöjligt att ta 20 dyra snabblån som sammanlagt bildar ett lån på 200 000 kronor.

Att ta många snabblån är dock en dålig idé, som nästan alltid medför att du hamnar i en skuldfälla.

 

4. Medlemslån (ränta på cirka 5%)

Ett medlemslån är ett privatlån vari ditt fackförbund förhandlat fram räntesatsen i förväg tillsammans med en samarbetande bank, såsom Nordea eller SEB. Räntesatsen är i regel relativt låg, men problem kan uppstå såvida du byter jobb eller väljer att säga upp ditt fackliga medlemskap.

Att låna 200 000 kronor genom att ta ett medlemslån är fullt möjligt, men om du har en fast anställning sedan en lång tid tillbaka är oftast ett privatlån att föredra framför ett medlemslån. Detta då du slipper täcka den kreditrisk som nyanställda fackligt anslutna låntagare medför.

 

5. Kreditkort (ränta på cirka 20%)

Att skaffa ett kreditkort är en god idé såvida du använder det på rätt sätt. Du får i regel ta del av ett bonussystem, ett rabattsystem samt en kostnadsfri reseförsäkring. Att låna 200 000 kronor med hjälp av ett kreditkort är dock en dålig idé, främst då den räntesats som tillämpas är hög.

 

6. Billån (ränta på cirka 5%)

När du tar ett billån agerar bilen säkerhet vilket medför att kreditorn tar en relativt låg kreditrisk. Det innebär att räntesatsen oftast är låg, men du måste förvisso både helförsäkra din bil samt bidra med en kontantinsats motsvarande 20 % inköpspriset för din nya bil.

Om du tar ett billån på 200 000 kronor ligger således den kontantinsats som kreditorn avkräver dig på minst 40 000 kronor. Du kan även ta ett motorcykellån på 200 000 kr, varpå samma premisser gäller i jämförelse med om du tagit ett billån.

 

Var kan man låna 200 000 kronor?

Du kan låna 200 000 kronor via din bank, så även via en låneförmedlartjänst likt den som Enklare erbjuder. Enklare hjälper dig jämföra räntesatser från ett flertal kreditorer, vilket medför att dina möjligheter för att teckna ett lån med bra villkor ökar markant.

 

Läs mer: Jämför lån – Hitta lån med bra ränta – Ansök på 1 minut!.

 

Men vad är skillnaden egentligen – är det inte smidigare att gå till banken och låna pengar?

Även om du tycker att bankpersonalen är trevlig samt att de gör ett bra jobb, är det en god idé att jämföra ditt lån via en låneförmedlare. Detta då den konkurrens som låneförmedlaren ger upphov till driver ner räntan, medan bankpersonalen kan ha ett ”passar det inte så kan du gå härifrån”-tänk.

Det är även gratis att ansöka om lån via en låneförmedlare, som i sin tur får ta del av en monetär ersättning av kreditorn såvida de förmedlar ett nytt lån. Hela låneprocessen är dessutom automatiserad; du ansöker om ditt tvåhundratusenkronorslån via en widget, varpå du får ta del av kostnadsfria anbud via e-post och/eller telefonledes.

Lämna en kommentar