Bild: Tommie Kyrk

Grep tjuvar på bar gärning – polisen lät dem löpa

Mitt under stängningen av Bråvallafestivalen ertappades ett gäng i en skåpbil med att stjäla cyklar. Entreprenören Tommie Kyrk och hans mannar agerade blixtsnabbt. Tillsammans grep de vad de misstänker är en internationell stöldliga. Men när polisen kom till platsen lät de gärningsmännen löpa.
Entreprenören Tommie Kyrk är kritisk till polisens agerande.
Bild: Tommie Kyrk

Klockan var 21.30 den andra juli. El- och evententreprenören Tommie Kyrk och hans mannar höll på att montera ned utrustningen de bistått med under Bråvallafestivalen. Plötsligt fick en av dem – en lastmaskinförare med god utblick över festivalområdet – syn på ett gäng “skummisar” i en utlandsregistrerad skåpbil, som åkte runt och plockade upp parkerade cyklar och utrustning tillhörande olika entreprenörer på plats.

Tommie Kyrk och hans mannar reagerade med ryggmärgen. Genom att bilda gemensam trupp med festivalens säkerhetsvakter tog de upp jakten på de förmodade tjuvarna. Efter en regelrätt biljakt lyckades de stoppa det misstänkta fordonet.

I skåpbilen satt tre män och en kvinna. Trots att de satte sig till motvärn, lyckades Kyrk och hans uppbåd hålla dem kvar tills polisen anlände en stund senare.

Den första patrullen som kom fram började förbereda sig för att skriva anmälan och omhänderta de gripna. Men när förstärkning anlände och de tillskyndande poliserna tog kontakt med sin insatsledning fick de plötsligt kontraorder.

Cyklarna som stod uppradade i den utlandsregistrerade skåpbilen registrerades  som hittegods  och lastades på en polisbil för tillbakatransport till festivalområdet. De gripna, som varken sade sig kunna tala svenska eller engelska och vars bil visade sig vara registrerad i Ukraina, släpptes och tilläts åka vidare.

– Sedan lämnade polisen oss häpna på vägen, berättar Tommie Kyrk, som är djupt kritisk till polisernas agerande.

– Det var som att få en hink kallt vatten över sig. Här hade vi riskerat liv och lem! Poliserna gjorde oss riktigt riktigt upprörda. Jag har sällan sett mina mannar så irriterade, fortsätter han.

Enligt Kyrk undersöktes varken de gripnas bil eller de gripna närmare av polisen. Inga förhör hölls heller – vare sig med de gripna eller vittnena på plats.

– En av oss skadade nacken under ingripandet. När han begärde att få lämna sitt vittnesmål, vägrade poliserna att ens teckna ned hans uppgifter, berättar Tommie Kyrk.

– Poliserna uppträdde väldigt oförskämt och inkompetent. Trots att vi protesterade vilt, vägrade de ens att ta upp våra vittnesmål.

Tommie Kyrk har rapporterat händelsen till Bråvallas festivalledning som lovat ta upp saken på ett planerat möte med polisledningen.

Men ännu har ingen från polisen tagit kontakt med Kyrk. Varken för att förklara polisens agerande eller för att be om ursäkt.

– Det är ju nästan så att man börjar tro att polis på högre ort, som fattar besluten, har detta som en medveten strategi, för att få ned antalet så kallade mängdbrott i statistiken, säger Tommie Kyrk. Inrikesminister Ygeman och rikspolischefen säger ju att mängdbrotten minskar i antal. Men det är ju inte så man upplever det som samhällsmedborgare.

– Vi, som till exempel arbetar mycket ute på olika festplatser och nöjesfält, utsätts nästan dagligen för stölder. Samtidigt läser man i media om utländska stöldligor med 1500 medlemmar, som turnerar i hela Sverige. Stölder har blivit så vanliga att man inte längre bryr sig om att anmäla dem. Försäkringsbolagens självrisker är höga och eftersom polisen ändå inte gör något åt problemet, kostar pappersexercisen som följer med anmälningarna bara en massa tid. Och för mig som är företagare är ju tid detsamma som pengar.

Tommie Kyrk är övertygad om att polisens agerande kan leda till att folk som drabbas av brott i allt högre utsträckning börjar ingripa själva, mot brottslingarna.

Själv insåg han först i efterhand vilka risker både han själv och hans mannar egentligen utsatt sig för, när de ingrep. Hade det velat sig illa, kunde ju personerna i skåpbilen varit tungt beväpnade, till exempel.

– Att folk agerar i affekt är farligt – även för samhället i stort, säger Tommie Kyrk.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load