Larm om dödlig frasbrand pa Vikbolandet

Frasbrand är en mycket dödlig sjukdom som orsaker höga smärtor. Nu har det rapporterats om att ett ungdjur har drabbats av den dödliga sjukdomen. Sjukdomen smittar inte mellan djur och heller inte från djur till människor.

Sjukdomen har fått sitt namn efter det ljudet som sjukdomen skapar. Det låter som att det frasar under huden på djuret och det är bakterien som bildar gas under djurets hud. Sjukdomen uppkommer i jorden och orsakas av en jordbakterie. Bakterien skapar en typ av förgiftning som är mycket plågsam och har hög dödlighet. Bakterien som finns i jorden kan komma upp vid till exempel översvämningar eller grävarbeten.

 

Bekräftat att det är frasbrand

Statens veterinärmedicinska anstalt har bekräftat att det rör sig om just sjukdomen frasbrand. Det är en ovanlig sjukdom som har hög dödlighet. Sjukdomen i sig smittar inte mellan djuren men i och med att ett av djuren har fått i sig bakterien från marken så finns det chans att även några av de andra djuren kan få det. Djuren bör därför inte vistas på den misstänkta platsen på ett tag.

 

Läs också: Full fart på Vikbovändan.