Pressbild: ustbevakningen.

Så mycket begär kommunerna efter sommarens saneringsarbete

Västervik och Valdemarsviks kommuner vill ha närmare fem miljoner kronor i ersättning för saneringsarbetet efter olyckan med lastfartyget Makassar Highway i Flatvarp sommaren 2018. Om detta berättar Sveriges Radio Östergötland idag torsdag. 

Den 23 juli förra året gick fartyget Makassar Highway på grund utanför Flatvarp i Västerviks kommun. Ett omfattande saneringsarbete påbörjades eftersom fartyget läckte stora mängder olja. Det arbete har ännu inte avslutats.
Nu ansöker kommunerna Västervik och Valdemarsvik gemensamt om ersättning för saneringsarbetet. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansökan har skickats till.

– Det vi skickade in nu låg på 4,7 miljoner kronor ungefär, säger Ola Larsson, saneringsledare vid olyckan i Flatvarp, till radiokanalen och fortsätter med att det  kan bli mer ersättningskrav när man ser vad som behövs göras i vår.

– Precis, för nu är ju inte saneringen färdig, vi har ju inte fattat beslut att det är färdigsanerat. Nu är vi klara med den intensiva saneringen, nu låter vi vintern komma. När isarna har släppts i vår åker vi ut och gör en slutgiltig bedömning.

 

Här bogseras grundstötta fartyget mot land

 

Nu har olycksfartygets tömts på olja – då kan det lämna Sverige

 

Sjöfylla och trasig säkerhetsteknik bakom Makassar Highways grundstötning