Foto: David Söderström

Känslosam uppsättning på Kvartersteatern “Vi är helt slut efteråt”

Kvartersteatern i Norrköping är aktuell med en ny uppsättning. Pjäsen Skådespelerskan är ett känslosamt drama om konsten, kärleken och kvinnosynen på 1800-talet.

– Temat är mycket intressant och fortfarande aktuellt, tyvärr, säger Frida Nyström som regisserar.

Dramat är skrivet av Anne Charlotte Leffler och är ett av hennes mest berömda verk. Ensemblen är till stor del den samma som satte upp Lefflers ”Familjelycka” förra året.

­– Vi fick en sådan bra kemi, alla har en hög ambitionsnivå och tar det här på stort allvar. Alla har blivit väldigt bra vänner och litar på varandra. Det kändes kul att vi kunde bevara den här gruppen med några nytillskott, säger Frida Nyström.

Handlingen utspelar sig hemma på familjen Ståhlbergs gods, där äldste sonen Helge kommer på besök över julhelgerna. Med sig har han, till familjens bestörtning, sin nya fästmö Ester. Hon är en skådespelerska med förkärlek för vackra kläder och smink, och hon är inte så nedtonad och modest som Helges mor och syster tycker att en bra kvinna ska vara.

– Det blir känslosamt, mycket drama, det är väldigt mycket känslor, säger Frida Nyström.

– Vi är helt slut efteråt, säger Jenny Helsing som spelar modern, fru Stålberg.

Det hela utvecklar sig till ett drama där många känslor såras och allt ställs på sin spets när Ester måste välja mellan sin kärlek till teatern och kärleken till Helge.

– Pjäsen väcker nog många tankar, säger Adrian Stenström som spelar Sven.

Uppsättningen håller sig nära originaltexten, men bjuder på några förändringar.

– Vi har lagt till en karaktär, moster Karin är inte med i originalet. Vi skapade en ragata, det är väldigt kul, hon är en betraktare som eldar på framförallt modern, säger Frida Nyström.

Föreställningen har premiär 10 mars på Kvartersteatern. Det blir nio föreställningar och ett gästspel i Vadstena.