Östgötska tjejer näst bäst i landet på att vaccinera sig mot HPV virus

Enligt statistik är tjejerna från Östergötland näst bäst på att vaccinera sig mot HPV viruset. Bäst i landet är tjejerna från Värmland, men det skiljer inte ens en procent.

I Östergötland är det 85,1 procent av flickorna som är födda mellan 2002 och 2005 som har vaccinerat sig mot HPV viruset. Till detta räknas de som har tagit en dos eller fler. I Värmland är siffran för samma åldersgrupp 85,5 procent så det skiljer bara 0,4 procent. Det är flickorna i årskurs fem och sex som får erbjudande om att vaccinera sig mot HPV viruset.

 

Vaccin mot cancer

HPV virus är ett virus som kan orsaka könssjukdomen kondylom och livmoderhalscancer. Att kunna vaccinera sig mot cancer är få förunnat så det är verkligen en möjlighet som alla flickor bör ta. Anledningen till att inte fler flickor vaccinerar sig tros vara för att vaccineringen måste ske i flera steg vilket anses jobbigt och många tänker att de ändå inte kommer kunna fullfölja vaccineringen. En annan anledning tros vara att det finns en allmän rädsla för vaccin efter rapporter om sjukdomar efter vaccineringar.

 

Några flickor i Östergötland som inte tog sitt ansvar var de som stal för tusentals kronor.

Lämna en kommentar